Acasă Sediul central Centenarul Marii Uniri. Iuliu Maniu (1873-1953)

Centenarul Marii Uniri. Iuliu Maniu (1873-1953)

74
0

Personalitate remarcabilă a politicii românești, Iuliu Maniu a fost unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Născut în satul Bădăcin din Transilvania, jud. Sălaj, și-a definitivat studiile la Budapesta și Viena, unde a devenit doctor în drept (1896). În contextul încheierii Primului Război Mondial, a apărat drepturile românilor din Transilvania, negociind ruperea acestei provincii de la Imperiul Austro-Ungar și unirea cu Vechiul Regat. Mai mult decât atât, a fost unul dintre organizatorii Marii Adunări de la Alba-Iulia, unde a și luat cuvântul.

În perioada interbelică, a fost de mai multe ori prim-ministru și a deținut funcția de președinte al Partidului Național-Țărănesc. S-a opus regimului autoritar impus de regele Carol al II-lea în 1938, militând pentru apărarea valorilor democratice. Trăiește dramele României Mari din anul 1940, când teritorii alipite în anul 1918 la Vechiul Regat sunt, în mod abuziv, dislocate.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, participă din nou la viața politică a țării, sperându-se într-o revenire la democrația interbelică. Din nefericire, după instaurarea dictaturii comuniste în 1947, cade victimă epurărilor politice, fiind arestat și întemnițat la Închisoarea Sighet. Moare ca un adevărat martir în celulă la 1953, fiind înhumat într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

Astăzi, la marcarea Centenarului Marii Uniri, îi aducem un pios omagiu. Secția pentru Adulți vă invită la expoziția de carte dedicată vieții și activității acestei mari personalități istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here