Acasă Sediul central Călătorii prin bucătăriile lumii – Bucate moldovenești de post

Călătorii prin bucătăriile lumii – Bucate moldovenești de post

9
0

Vineri, 19 martie 2021, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, alături de Colegiul Tehnic „Ion Holban” și Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iași a organizat online pe platforma Zoom,o nouă activitate: „Călătorii prin bucătăriile lumii”, de această dată despre – Bucate moldovenești de post.

Elevii de la clasa de turism și produse alimentare, coordonați de prof. Adriana Băiceanu și elevii de la clasa pentru tehnicieni-analize produse alimentare, coordonați de prof. Ersilia Coșbuc au prezentat: cartofi țărănești, supă cremă de linte, borș de fasole, supă cremă de măr, ciuperci sote, sarmale de post cu ciuperci și nucă.

Reprezentanții bibliotecii au prezentat cărțile din colecțiile acesteia, care descriu rețete din legume, vegetale, sosuri și salate.

Rețetele culinare au o istorie care marchează specificitatea fiecărei zone a lumii, conferind indivizilor un sentiment de apartenență, care se impregneză în centrul culturii acelui popor, evidențiind în același timp o capacitate de comunicare dincolo de barierele lingvistice. Cele mai vechi preparate care au fost amintite au fost: pâinea, stufatul, plăcintele cu diverse umpluturi datate aparent cu 5000 de ani î.e.n. prăjituri datate în neolitic, curanto, delicatesă pe bază de moluște datată cu 6.000 de ani î.e.n. în Chile și Peru, fierturi curative, tocănițe, pilafuri, desert gen budincă din lapte – kheer, garum – salsa de pește – reprezentativă pentru bucătăria vietnameză, thailandeză, coreeană sau japoneză, dar și pentru China sau alte popoare ale Asiei de sud-est, datate cu 400 de ani î.e.n..

Mulțumim participanților pentru implicare și interesantele dezbateri!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here