Acasă Sediul central „Câinii Domnului”, de Valentin Pikul

„Câinii Domnului”, de Valentin Pikul

82
0

Pikul s-a născut la 13 iulie 1928, la Sankt Petersburg și se stinge din viață la 16 iulie 1990, la Riga, capitala Letoniei.

Primul său roman inspirat din trecutul Imperiului de la Răsărit, intitulat Cetatea Baiazet, a fost publicat în anul 1961. Până la sfârșitul vieții, autorul a publicat treizeci de romane istorice, iar printre personajele principale aflându-se figuri proeminente din istoria Rusiei: cneazul Volînski, Elisabeta Petrovna, Potemkin, Gorceakov, Anna Ioannovna.

După Prologul romanului Câinii Domnului, prolog intitulat – Toate drumurile duc la Roma, lecturăm Miniaturile istorice care la rândul lor sunt creionate în capitolele: „Pacea eternă” a lui Jan Sobieski; „Capul de fier” după Poltava; Soldatul Vasili Mihailov; Viața unui general cavaler; Un oștean ca un meteor; Un general pe cal alb.

Volumul a apărut, în anul 2014, la Editura Allfa din București, fiind tradus din limba rusă de către Antoaneta Olteanu (născută la 22 ianuarie 1968, profesor de limbă și literatură rusă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Departamentul de filologie rusă și slavă; etnolog; traducător).

Romanul prezintă „Europa mijlocului de secol XVI care trăiește vremuri tulburi, de persecuții religioase, desfrâu și războaie parcă nesfârșite. Dar peste toate aceste violențe plutește credința sinceră, curată și plină de speranță a celor care se pregătesc să devină mucenici întru Adevăr… În timp ce Rusia e sfâșiată în bucăți de cneazul cel nebun Ivan cel Groaznic și secătuită de Opricinina, Spania lui Filip al II-lea se preface în cenușă sub rugurile Inchiziției”.

Practic, aceasta este imaginea în care se desfășoară acțiunea romanului, iezuiții din Spania și Câinii Țarului, însetați de sânge, aflați sub cârmuirea unor tirani cruzi, fără scrupule, contactul dintre cele două universuri fiind conturat de tânărul Cuevas, iar pentru a-i afla călătoriile și a-i înțelege drumurile, vă invităm a parcurge volumul de față.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here