Acasă Sediul central  Biblioteca de Sport la finalul ediției a V-a

 Biblioteca de Sport la finalul ediției a V-a

33
0

Joi, 26 august 2021 s-a derulat ultima sesiune de lectură și mișcare din cadrul proiectului de vacanță BIBLIOTECA DE SPORT (ediția a V-a) inițiat de Biblioteca Județeană Iași.

Anul acesta, proiectul a fost implementat în parteneriat cu Clubul Sportiv Master San Iași și Școala de Arte „Bel Art” Iași. Scopul proiectului și-a propus să experimenteze noi instrumente eficiente pentru participarea comunității (cititori activi și non-cititori) în derularea unor activități-stimulent pentru dezvoltarea și sprijinirea practicării sportului ca metodă de incluziune socială prin educație și lectură.

Publicul l-a constituit copiii dornici de lectură și mișcare adică, cititori ai bibliotecii dar au venit și din partea DGASPC Iași – CSS „C. A. Rosetti”, CSS “Veniamin Costache”, de la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași și de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași.

În prima parte a activității, într-o atmosferă relaxantă și de bună dispoziție, participanții s-au bucurat să ne povestească ultimele cărți citite în această vară. Cuvintele-cheie ale titlurilor de cărți au variat între aventură, distracție, poveste, înțelepciune, joc, mister și maturitate.

În partea a doua a întâlnirii ne-am consacrat sportului, unde cei prezenți au participat interactiv la o sesiune de dans (salsa și bachata) sub îndrumarea profesorului Augusto Perez și a asistenților săi, Roxana Pelin și Sorin Tănase de la  Școala de Arte „Bel Art” Iași. Salsa este, poate, cel mai jucăuș stil de dans latino. Originar din America de Sud, odată cu trecerea anilor a primit multe influențe din alte stiluri și a ajuns să fie un dans care permite oricui să se exprime pe ring în stilul propriu. Se poate dansa atât în pereche, cât și individual și nu ne trebuie decât un mic strop de îndemânare ca să spunem o poveste pe ringul de dans. Fiind un dans complex, nu există doar un set standard de mișcări, ci fiecare dansator este liber să își exploreze imaginația și să interpreteze muzica așa cum sufletul îi dictează. Bachata este un alt stil de muzică şi dans originar din Republica Dominicană. Se dansează pe întreaga frază muzicală și este un stil de dans foarte ritmat. Varianta tradiţională a bachatei este caracterizată de mişcări variate ale picioarelor menite să reproducă prin pași ritmul şi cadenţa instrumentelor care sunt folosite în melodie. Stilul de dans bachata are un caracter jovial care îl face să fie uşor de învăţat, fiind nevoie doar de câţiva paşi de bază pentru a dansa o melodie de la început până la sfârşit.

Biblioteca de Sport – un proiect al Bibliotecii Județene Iași aflat la a cincea ediție și desfășurat în perioada iulie-august 2021 unde comunități de copii și tineri (de vârste variate) împreună cu cei dragi au parte de o experiență intensă de explorări literare personale exprimate liber privind lectura preferată în vacanță. Toate acestea, alăturate cu un spațiu la propriu (esplanada de la cub, bd. Ștefan cel Mare) destinat sportului și practicării diferitelor stiluri (aerobic, arte marțiale, dans modern, dans sportiv și dansurilor caraibice) unde toți cei prezenți și-au exersat/exprimat abilitățile literare, comunicarea și socializarea/ libertatea de a se mișca în stilul sportiv preferat conform cu speranțele și nevoile specifice vârstei.

Vă mulțumim!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here