Acasă Ştiri şi evenimente Proiect: „Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!” (ediția...

Proiect: „Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine!” (ediția a IV-a) – Activitate: Mărțișoarele cărții

81
0

În contextul pledoariei pentru lectură în prima lună a primăverii și al omagiului adus marilor scriitori născuți în luna martie, în 23 martie 2021 – Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a derulat o nouă activitate: Mărțișoarele cărții din cadrul proiectului educațional terapeutic: Dacă nu poți veni la bibliotecă, vine biblioteca la tine! (Lectura Intergenerațională Terapeutică) (ediția a IV-a).

Evenimentul socio-cultural-educativ: Mărțișoarele cărții debutează cu momente de lectură înregistrate de voluntarii bibliotecii. Alexandra Enache interpretează trei creații literare de Ana Blandiana („Întoarcerea lui Arpagic”, „Oare cum or fi florile” și „Un spectacol aeronautic”); Alexandra Racu îl prezintă pe Alexandru Macedonski cu ”Rondelul lunii” și „Rondelul privighetoarei” (AICI); Elena Damian vine cu un fragment din romanul exotic a lui Mircea Eliade “Maitreyi”; Ana Zamfira Țurcanașu cu un moment semnat de Ion Creangă „Povestea lui Harap Alb” și Dimitria Capanistei recită două fragmente, adevărate delicii literare de mici dimensiuni din Gabriel Garcia Marquez anume, „Scrisoare de rămas bun” și „Douăsprezece povestiri călătoare”.
Dimitria Capanistei

Continuăm cu desene destinate primăverii, mărțișoarelor din partea Asociației Club Kiwanis Iași Team unde președintele Asociației, Nicoleta Evelin Stratica este alături prin Centrul de Servicii Sociale Bucium);

DGASPC Iași, cu CR Sf. Stelian Pașcani

și CSS „Mihail Sadoveanu” Pașcani

și Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași printr-o arhivă de fotografii relevante dedicate primăverii creionate cu delicatețe de către elevii școlii.

Asociația ROIS Iași a creat un moment special pentru luna martie. Se numește: Conectare Senzorială (olfactivă, auditivă și vizuală), la ceea ce atât de explicit au transpus mesagerii scrisului, scriitorii, poeții, pictorii, compozitorii, artiști într-un cuvânt, în timpurile lor, lăsând la îndemână și la îndemn o cale deschisă spre CUNOAȘTERE, a generațiilor viitoare. Sunt prezentați opt dintre scriitorii aleși, născuți în luna martie – luna Renașterii, opt mostre de scrieri, redate cu ajutorul LECTURII, însoțite de sunet și imagini.

În sprijinul unuia dintre obiectivele proiectului – Întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii -, materialul propus conduce  la învățarea și asimilarea unor repere importante ale limbii și literaturii române, necesare activității școlare, prin metode nonformale de învățare. Fiecare scriere aleasă este însoțită de o ilustrație realizată în timp real, de către Adrian Mîrzac, artist vizual, astfel încât, privitorul poate să ia cunoștință despre tehnicile de realizare ale unei ilustrații, despre rolul ilustrației unui text (înțelegerea mesajului, sublinierea ideii principale s.a.). Lectura și ilustrarea textelor au fost armonizate de compoziții muzicale românești de referință, ale unor artiști de renume, având ca temă – Primavara – Anotimp al Renașterii, cu scopul de reamintire pentru unele generații, ori de a prilejui alte motive de învățare și de descoperire ale valorilor românești, pentru generațiile tinere. Realizarea materialului a fost efectuată de coordonatorii activității: Nicoleta Emacu și Adrian Mîrzac.

În această lună martie avem un invitat de onoare elevii de gimnaziu și liceu de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași coordonată de director, prof. dr. Camelia Gavrilă și director adjunct, prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea [http://www.colegiulnegruzzi.ro/ ].

Expoziția de Artă Vizuală, cu tematică vernală, intitulată sugestiv “Emoții de primăvară”, reunește 101 de lucrări plastice aparținând elevilor Colegiului Național “Costache Negruzzi” din Iași, coordonator profesor arte vizuale, Mihaela Știrbu. După un an în care singurele punți de socializare au fost cele virtuale, îndrăznim să privim cu speranță anotimpul renașterii, să ne bucurăm timid de forța gândului și să-i explorăm nuanțele, tonurile și culorile genuine. Manifestarea expozițională panotată pe simezele mediului on-line este, în fapt, o radiografie a trăirilor, a ideilor și a mesajelor lăuntrice, exteriorizate de către elevi pe suporturi variate, într-o multitudine combinatorie de culori și forme. O invitație de a decodifica amalgamul de interpretări și de simboluri ale revenirii la viață, dar și ale speranței. Mulțumim Antoanetei Luchian pentru inspiratul decor muzical, care conferă un vibrant contur liric culorilor și simbolurilor primăverii. Felicitări, dragi copii, pentru aceste lumi expresive născute din culoare și din sensibilitate! O primăvară cu esențe de neuitat!

Proiectul este o inițiativă a Bibliotecii Județene și își propune să conducă la conștientizarea, îmbunătățirea și împuternicirea societății ieșene (prin voluntarii implicați și beneficiarii proiectului vizați) la întărirea gradului de coeziune socială intergenerațională prin promovarea cărții și a lecturii.

 Proiectul se implementează în perioada septembrie 2020 – iunie 2021 în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Protecției Copilului (DGASPC) Iași, Asociația Club Kiwanis Iași Team, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași și Asociația Sprijin și Dezvoltare Brașov. Beneficiarii proiectului sunt: Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași și Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here