În 13 noiembrie 2024, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a deschis ediția a VII-a a proiectului: ”INFO.BIBLIOTECA: VIAȚĂ – ANTICORUPȚIE – LIBERTATE” (VAL) pentru șase clase de elevi de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași. Alături ne-au fost: director prof. Manuel Nicolae Neacșu, director adj. prof. Beatris Cristina Borș, director adj. prof. Cristina Giorgiana Coromelci și următorii profesori și bibliotecari: Alina Grăunte, Maria Bacalu, Alina Ignat, Tamara Slătineanu, Vasilica Serghie, Oana Epure, Silvia Gârmacea, Pavel Cristian, Cătălin Rotaru, Liliana Opariu.
Activitatea tematică de prevenție educativă a fost susținută de inspector de specialitate, psiholog, Cora Camelia din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași alături de subcomisar de poliție, Anca Alexandra Vîjiac de la Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași.
Traficul de persoane apare în momentul în care o persoană își exercită controlul total asupra alteia, folosindu-se de amenințări, violențe sau alte forme de constrângere și manipulare, o exploatează economic, remunerându-o insuficient sau deloc pentru munca ori serviciile oferite. Loverboy este una din cele mai utilizate metode ale traficanților de persoane. Pe scurt, recrutorii intră în contact direct cu victima, îi câștigă încrederea oferindu-i o variantă „mai bună” a vieții și folosind tactici manipulative, ajunge să dețină control total asupra ei și ulterior să o exploateze.
Recomandări:
Nu accepta practicarea prostituției ca soluție de compromis sau pentru obținerea de câștiguri rapide. Acest lucru te va vulnerabiliza în fața traficului de persoane. Nu te încrede orbește în promisiunile și ofertele celor din jur. Verifică în detaliu orice propunere și asigură-te de veridicitatea acesteia prin mai multe mijloace. Evită ofertele care presupun locuri de muncă aparent ușoare și câștiguri considerabile într-un timp scurt. Refuză ofertele de muncă ce presupun acoperirea cheltuielior de drum sau a altor cheltuieli necesare călătoriei de către angajator. Înainte de plecarea în străinătate anunță o persoană de încredere cu cine, unde și cum pleci din țară.
Stabilește o parolă/semn de recunoaștere pe care să o folosești în comunicarea cu persoanele din țară, în situația în care ai probleme. Fă mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie și păstrează-le în diferite locuri. Notează-ți coordonatele misiunii diplomatice sau ale oficiului consular al României din țara de destinație. Nu preda nimănui actele personale de identitate (cu exepția oficialităților de la vamă/poliție).
Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană Iași în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Iași și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași se află în implementare în perioada noiembrie 2024 – iunie 2025 cu unitățile școlare preuniversitare/universitare din județul Iași.