Acasă Şi eu scriu despre cărţi În ghearele Camorrei – Giuseppe Carrisi

În ghearele Camorrei – Giuseppe Carrisi

49
0

In ghearele CamorreiAceastă carte, adună și spune adevărul în ceea ce privește activitățile grupării mafiote a Camorrei, ce s-au petrecut de-a lungul timpului. Și a spus pe înțelesul tuturor.

Autorul rupând tăcerea marchează viața de zi cu zi a băieților și a fetelor, prinși într-un cerc vicios de asuprire, de a face lumea să tremure în fața lor, doar rostindu-le sau auzind numele acestor indivizi, care băgau spaima în oameni de afaceri, mici comercianți sau simpli salariați. Autorul descrie cu o sensibilitate lucrurile care se petreceau zilnic la periferia orașului, într-un cartier sărac al orașului Napoli, zonă defavorizată uitată de Dumnezeu, dar speculată de gruparea Camorrei. Oameni formați ai acestei grupări, erau recrutați dintre copii și adolescenți, membri cei mai vulnerabili și cei mai fideli, dar nu în ultimul rând și cei mai ușor de manipulat pentru diverse servicii.

Acești tineri pentru a se remarca recurgeau prin orice mijloc și de-a intra în grațiile grupării, la violență, jaf, șantaj, trafic de droguri, cămătărie, și chiar crimă, la cea mai oribilă faptă.

Organizația Camoristă recrutau tineri, ce proveneau din centre de plasament (copii instituționalizați), copii ai străzii, din familii dezorganizate și defavorizate. Sărăcia și mijloacele de a supraviețui îi împinge în ghearele acestor grupări mafiote.

La început acești tineri devin victime dar cu timpul obținând ceea ce își doreau, respectul, devenind călăii altor persoane.

Giuseppe Carrisi în această carte mai subliniază și activitățile pe sectoare, de la droguri la deșeuri. Piața cea mai profitabilă a organizației era cea a stupefiantelor. Drogurile erau distribuite de acești mici dilări, care stăpâneau zona foarte bine, grupările profitau de acești mici rău făcători pentru că nu puteau fi trași la răspundere de lege, fiind minori. Alte activități ascunse de organizație dar profitabile erau cămătăria, jafurile, șantajul și nu în ultimul rând prostituția.

Această grupare devenind ca o caracatiță, avea oameni înfiltrați în toate instituțiile economico-sociale pentru a putea supraveghea activitățile acestora.

Camorra, prin oamenii lor, începuse să conducă totul. Banii proveniți din afaceri murdare erau spălați cu ajutorul oamenilor puși pe funcții înalte în stat. Această sururbie a rămas uitată de Dumnezeu și de oameni, Francisco și tovarășii lui sunt prinși într-un vârtej de furturi, răzbunări, abuzuri, șantaj, ură, singurătate și abandon.

Sunt niște copii pentru care propria lor supraviețuire se clădește de cele mai multe ori, pe suferința aproapelui.

Dar totuși întrebarea este:

Vor reuși vreodată să scape din ghearele Camorrei? Răspunsul la această întrebare rămâne o enigmă pentru mine.

P. Gh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here