Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020
Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași este partener la inițiativa Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) în echipa proiectului: Iași – oraș policentric și ne anunță primul eveniment din seria celor 7 evenimente în cartiere, sub egida Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020.
Scopul proiectului „laşi – oraş policentric” constă în creşterea gradului de conştientizare şi implicare în rândul tinerilor cu privire la aspectele cultural istorice din spațiile urbane în care locuiesc printr-o campanie de branding a cartierelor.
Proiectul „Iași – oraș policentric” se desfășoară sub egida „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”, și are în vedere exploatarea potențialului cartierelor ieșene și a tinerilor rezidenți în acestea.
Obiectivele urmărite de proiect sunt:
- Regenerarea urbană a 7 cartiere ieșene (Tătărași, Frumoasa, Mircea cel Bătrân, Nicolina, Cantemir, Alexandru cel Bun și Păcurari) cu ajutorul tinerilor rezidenți în perioada august 2019 – octombrie 2020.
- Facilitarea accesului la activități de petrecere a timpului liber pentru minim 1500 de tineri din municipiul Iași în perioada august 2019 – octombrie 2020.
- Creșterea gradului de implicare a minim 1500 de tineri din cele 7 cartiere din Iași în viața comunității în perioada septembrie 2019 – septembrie 2020.
- Facilitarea accesului a minim 1500 de tineri din municipiul Iași la istoria cartierului în care locuiesc în perioada septembrie 2019 – octombrie 2020.
Principalele activități ale proiectului sunt:
- consultarea opiniei publice,
- regenerarea urbană a celor 7 cartiere prin artă stradală, concerte, activități sportive, demonstrații de animație stradală,
- activități de promovare a lecturii prin intermediul celor 5 Filiale ale Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”,
- două evenimente în cadrul Combinatului de Utilaj Greu,
- ateliere și dezbateri, training-uri, tururi care includ lucrările de artă stradală, ecologizări,
- târguri de voluntariat și modalități de petrecere a timpului liber, videomapări,
- tururi ghidate pe traseele tematice ale Iașului.
Programul complet al activităților îl găsiți AICI.
Festivalul va începe în cartierul Cantemir, în perimetrul sediului Salubris S.A., în perioada 11 – 13 octombrie 2019. Intervalul orar de desfășurare al activităților este 16:00 – 20:00.
Biblioteca Județeană Iași, prin intermediul Filialei “Vasile Alecsandri”, (pentru populația din cartierele Nicolina I, Nicolina II, Frumoasa, CUG şi Socola) va desfășura o serie de activități prin amenajarea unui stand (cu mese, scaune din partea inițiatorilor proiectului), anume:
- realizarea de activități dedicate comunității ieșene cu implicarea tinerilor-beneficiari ai proiectului și publicul-cititor al bibliotecii (în momentul respectiv în filială),
- activități de informare NOUTĂȚI ÎN BIBLIOTECĂ, oferta cultural-educativă a bibliotecii,
- locația și datele de contact ale filialelor (diseminare pliante BJ Iași și alte materiale promoționale ale bibliotecii),
- activități la care tinerii pot participa la Bibliotecă, book-crossing, eliberare permise,
- vizite ghidate ale filialei Bibliotecii pentru tinerii beneficiari,
- promovarea proiectului și activităților acestuia.
Inițiatorii își propun ca în cadrul evenimentului să realizeze următoarele:
- Înfrumusețarea urbană a zonei prin pictarea sediului Salubris S.A.;
- Promovarea voluntariatului și activităților de petrecere a timpului liber prin intermediul unui târg;
- Promovarea artiștilor locali din domeniile: muzică, arte vizuale, teatru, literatură, dans, animație stradală, ș.a.;
- Promovarea mișcării, sportului și activității fizice prin intermediul: demonstrațiilor, competițiilor sportive, workshop-uri, ș.a.).
Publicul căruia ne adresăm sunt tinerii și, implicit, cititorii bibliotecii din cartierele Iașului, și nu numai. Aproximăm că pe parcursul celor 3 zile de eveniment în cartierul Dimitrie Cantemir, vor participa 500 de tineri.
Mai multe detalii despre proiect și amplasamentele propuse (care nu sunt definitive) găsiți în link-ul: https://www.facebook.com/events/2572049996184979/
Alte detalii în Broșura rISeUp.