Acasă Filiala „Ateneu” Iași – oraș policentric

Iași – oraș policentric

161
0

Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași este partener la inițiativa Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) în echipa proiectului: Iași – oraș policentric și ne anunță primul eveniment din seria celor 7 evenimente în cartiere, sub egida Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020.

Scopul proiectului „laşi – oraş policentric” constă în creşterea gradului de conştientizare şi implicare în rândul tinerilor cu privire la aspectele cultural istorice din spațiile urbane în care locuiesc printr-o campanie de branding a cartierelor.

Proiectul „Iași – oraș policentric” se desfășoară sub egida „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”, și are în vedere exploatarea potențialului cartierelor ieșene și a tinerilor rezidenți în acestea.

Obiectivele urmărite de proiect sunt:

 1. Regenerarea urbană a 7 cartiere ieșene (Tătărași, Frumoasa, Mircea cel Bătrân, Nicolina, Cantemir, Alexandru cel Bun și Păcurari) cu ajutorul tinerilor rezidenți în perioada august 2019 – octombrie 2020.
 2. Facilitarea accesului la activități de petrecere a timpului liber pentru minim 1500 de tineri din municipiul Iași în perioada august 2019 – octombrie 2020.
 3. Creșterea gradului de implicare a minim 1500 de tineri din cele 7 cartiere din Iași în viața comunității în perioada septembrie 2019 – septembrie 2020.
 4. Facilitarea accesului a minim 1500 de tineri din municipiul Iași la istoria cartierului în care locuiesc în perioada septembrie 2019 – octombrie 2020.

Principalele activități ale proiectului sunt:

 • consultarea opiniei publice,
 • regenerarea urbană a celor 7 cartiere prin artă stradală, concerte, activități sportive, demonstrații de animație stradală,
 • activități de promovare a lecturii prin intermediul celor 5 Filiale ale Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”,
 • două evenimente în cadrul Combinatului de Utilaj Greu,
 • ateliere și dezbateri, training-uri, tururi care includ lucrările de artă stradală, ecologizări,
 • târguri de voluntariat și modalități de petrecere a timpului liber, videomapări,
 • tururi ghidate pe traseele tematice ale Iașului.

Programul complet al activităților îl găsiți AICI.

Festivalul va începe în cartierul Cantemir, în perimetrul sediului Salubris S.A., în perioada 11 – 13 octombrie 2019. Intervalul orar de desfășurare al activităților este 16:00 – 20:00.

Biblioteca Județeană Iași, prin intermediul Filialei “Vasile Alecsandri”, (pentru populația din cartierele Nicolina I, Nicolina II, Frumoasa, CUG şi Socola) va desfășura o serie de activități prin amenajarea unui stand (cu mese, scaune din partea inițiatorilor proiectului), anume:

 • realizarea de activități dedicate comunității ieșene cu implicarea tinerilor-beneficiari ai proiectului și publicul-cititor al bibliotecii (în momentul respectiv în filială),
 • activități de informare NOUTĂȚI ÎN BIBLIOTECĂ, oferta cultural-educativă a bibliotecii,
 • locația și datele de contact ale filialelor (diseminare pliante BJ Iași și alte materiale promoționale ale bibliotecii),
 • activități la care tinerii pot participa la Bibliotecă, book-crossing, eliberare permise,
 • vizite ghidate ale filialei Bibliotecii pentru tinerii beneficiari,
 • promovarea proiectului și activităților acestuia.

Inițiatorii își propun ca în cadrul evenimentului să realizeze următoarele:

 • Înfrumusețarea urbană a zonei prin pictarea sediului Salubris S.A.;
 • Promovarea voluntariatului și activităților de petrecere a timpului liber prin intermediul unui târg;
 • Promovarea artiștilor locali din domeniile: muzică, arte vizuale, teatru, literatură, dans, animație stradală, ș.a.;
 • Promovarea mișcării, sportului și activității fizice prin intermediul: demonstrațiilor, competițiilor sportive, workshop-uri, ș.a.).

Publicul căruia ne adresăm sunt tinerii și, implicit, cititorii bibliotecii din cartierele Iașului, și nu numai. Aproximăm că pe parcursul celor 3 zile de eveniment în cartierul Dimitrie Cantemir, vor participa 500 de tineri.

Mai multe detalii despre proiect și amplasamentele propuse (care nu sunt definitive) găsiți în link-ul: https://www.facebook.com/events/2572049996184979/

Alte detalii în Broșura rISeUp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here