Acasă Filiala „Ion Creangă” QU(NIREA LA) IZ…CU PREMII!

QU(NIREA LA) IZ…CU PREMII!

51
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația Culturală Moldavia Iași și Fabrica de Voluntari vă invită la Filiala „Ion Creangă” (Bd. Socola nr. 134 – Casa Sindicatelor Iași) în 23 ianuarie 2020 de la ora 17,00 la un concurs de tip quiz: „QuNirea la Iz…cu Premii!” dedicat aniversării celor 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. Impusă sub o puternică presiune populară, cu deosebire la București, alegerea ca domn al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza avea să-și găsească o confirmare deplină la marea manifestare prilejuită de sosirea alesului națiunii în capitala munteană.

În ianuarie 1862, guvernele separate din Principate au demisionat pentru a da posibilitatea alcătuirii la București a primului guvern unic al României. Șirul de reforme inițiate de Cuza și venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, care se bucura atât de sprijinul Franței cât și de cel al Prusiei, a făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite încep să se numească oficial România.

În cadrul acestui eveniment vom prezenta – pe scurt – informații istorice pe care tinerii ar trebui să le știe despre Mica Unire; iar după această expunere, concurenții vor fi grupați în echipe de 2-6 persoane și vor răspunde unui lanț de întrebări legate de acest subiect. Eforturile lor vor fi apreciate prin premii.

Vă așteptăm cu drag!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here