Acasă Filiala „Ion Creangă” FILIT – Casa Fantasy, ziua 3

FILIT – Casa Fantasy, ziua 3

42
0

În cea de-a treia zi de festival (FILIT-2018), la „Casa Fantasy” ne-am bucurat de prezența a doi scriitori, francezul Raymond Clarinard și românul născut în Râmnicu Vâlcea, dar care locuiește în Timișoara, Daniel Timariu.

Cei doi, au răspuns întrebărilor moderatorului, scriitorul Dan Doboș, oferind publicului amănunte din viața și cariera lor „scriitoricească”.

Primul ce ne-a expus pașii devenirii sale a fost jurnalistul, traducătorul și scriitorul Raymond Clarinard, redactorul-şef adjunct al prestigiosului săptămânal francez „Courrier International”. Mai bine de 40 de ani, jurnalistul, autorul cărții „Logodnica neagră” (a cărei acțiune se desfășoară în Ucraina) a visat să vină în România. Să cunoască o țară neobișnuit de frumoasă de care se îndrăgostise de la 14 ani fără să o vadă vreodată. Știa că viața îl va aduce într-o zi aici, după ce imaginile cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal l-au copleșit. „Ador să vin la Iași. Sunt pentru a treia oară la FILIT, dar pentru prima dată la Casa Fantasy. Felul românilor de a fi, până și defectele lor, îmi vorbesc, mă ating, mă regăsesc. Când sunt aici am impresia că sunt acasă și în același timp e mai bine ca acasă, pentru că nu cunosc tot și descopăr de fiecare dată.”

Cel de-al doilea invitat, Daniel Timariu este programator de profesie, iar din 2014 și scriitor de literatură SF & Fantasy. A debutat în 2015, în revista „Helion”, cu povestirea „Din lift”. Colaborează cu mai multe reviste de gen, printre care „Helion”, „Gazeta SF”, „Revista de suspans”, „Argos magazine”, „iocan”, „Știință&Tehnică”. În 2016, a publicat două volume de povestiri, „Amețeli postlumice” și „Fete în roșu și alte povestiri polițiste”, iar în 2017, două romane în seria „Tenebre”: Cazul Laura și Labirintul. Pentru prima oară în Iași, scriitorul a menționat: „FILIT – dovedește că Iașul este o adevărată capitală culturală a României, cu oameni calzi și primitori”.

Pe rând, cei doi invitați au răspuns întrebărilor adresate de moderator, aducând în fața publicului prezent, anii lor de tinerețe, cu poveștile auzite și autorii preferați, ani ce constituie rădăcinile scriitorilor de mai târziu. Am aflat modul în care cei doi au ajuns să scrie literatură Fantasy, primele încercări literare (încă din adolescență), modul lor de a vedea literatura fantasy, cum scriu, cum își alcătuiesc textele dar și modul fiecăruia de a-și alege personajele și numele acestora.

Finalul întâlnirii a fost rezervat întrebărilor venite din public.â

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here