Acasă Filiala „Ion Creangă” Concurs: „Apa în natură: Dunărea”

Concurs: „Apa în natură: Dunărea”

263
0

„Apa în natură: Dunărea”

(Ediția a IV-a a concursului organizat de Ziua Mondială a Apei)

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” și ApaVital SA Iași organizează joi, 22 martie 2018, de la ora 12.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola, nr. 34) ediția a patra a concursului de cultură generală dedicat Zilei Mondiale a Apei. Tema ediției este „Apa în natură: Dunărea” și ne-a fost inspirată de sloganul ales de ONU pentru campania din acest an, „Natura pentru apă” („Nature for Water”).

 

Concursul se adresează exclusiv elevilor din ciclul liceal (clasele IX-XII). Se pot înscrie și pot participa echipe din licee din tot județul Iași, formate din câte 3 elevi (care pot fi și din clase diferite), coordonați de un profesor. Concursul este interliceal, astfel că un liceu/colegiu nu poate participa cu mai mult de un echipaj.

Cele 30 de întrebări vor fi formulate din geografie, istorie, literatură și artă din tematica următoare: orașele dunărene, hidrocentrale de pe Dunăre, poduri peste Dunăre, afluenții Dunării, Dunărea în muzică, în pictură și în literatură și mari bătălii pe Dunăre.

Intenția de participare și numele elevilor din componența echipelor se comunică prin e-mail, la adresa programe@bjiasi.ro, până la data de 20 martie 2018. Aceeași adresă de e-mail vă stă la dispoziție și pentru alte informații.

Premiile pentru ocupanții primelor trei locuri în ordinea punctajului obținut sunt în bani și sunt acordate de  ApaVital SA Iași (fondul total de premiere este în valoare de 2250 lei):

Locul I: fond de premiere 900 lei: 3 (300 lei/ participant).

Locul II: fond de premiere 750 lei: 3 (250 lei/ participant).

Locul III: fond de premiere 600 lei: 3 (200 lei/ participant).

Pentru ocupanții clasați pe următoarele locuri  se vor acorda premii constând în obiecte și materiale promoționale. Profesorii coordonatori vor primi, de asemenea, obiecte din partea ApaVital.

Participanții înscriși în concurs sunt rugați să aibă asupra lor cartea de identitate în ziua concursului pentru a putea intra în posesia premiilor.

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual pe 22 martie și are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993. Sloganul pentru anul 2018 este „Natura pentru apă” („Nature for Water”) – explorarea soluțiilor pe care le găsim deja în natură pentru a reduce inundațiile, seceta și poluarea. Ecosistemele deteriorate afectează cantitatea și calitatea apei disponibilă consumului uman, 2,1 miliarde de oameni neavând  acces la apă potabilă, acest lucru afectându-le sănătatea, educația și mijloacele de trai. Obiectivul 6 ONU privind dezvoltarea durabilă prevede accesul tuturor la apă potabilă până în 2030, obiectivele enunțate fiind protecția mediului și reducerea poluării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here