Acasă Articole recomandate Concursul Naţional de lectură „Bătălia cărţilor”, Ediția 2023

Concursul Naţional de lectură „Bătălia cărţilor”, Ediția 2023

125
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, în calitate de organizator și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, în calitate de inițiator, lansează o nouă ediție a Concursului naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”. Concursul se derulează anual în mai multe biblioteci publice din România, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România și la Chișinău și se desfășoară pe două secțiuni: 11-13 ani și 14-18 ani. Condițiile sunt aceleași ca în anii precedenți: participanții înscrişi vor avea de citit zece cărți, cărora le vor da calificative de la 1 la 5 în carnetul de lectură primit, şi vor întocmi fişe de lectură pentru fiecare. Perioada de desfășurare este mai – noiembrie 2023.

Scopul competiției este de promovare a literaturii contemporane pentru copii şi adolescenţi și de a preferinţei pentru lectură în afara bibliografiei şcolare, unul dintre obiectivele urmărite fiind însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris (întocmirea unei fişe de lectură sau a unui portofoliu digital) şi oral, în cadrul unei dezbateri.

Lista cărţilor incluse în concurs este unică la nivel naţional şi nu cuprinde titlurile care fac parte din bibliografia şcolară obligatorie. Înscrierea la concurs este gratuită, dar este condiționată de deținerea permisului de intrare, iar pentru participarea la finală și de lecturarea celor zece cărți până la finalul lunii octombrie.

Finala locală a concursului va avea loc în prima parte a lunii noiembrie și cuprinde dezbaterea Convinge-mă să citesc!, în cadrul căreia participanţii își vor susţine cartea preferată și răspund la un șir de întrebări pe marginea cărților citite, iar juriul desemnează Cititorii anului la ambele categorii de vârstă.

Finaliştii care vor prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi vor răspunde cel mai bine la întrebări vor deveni Cititorii anului 2022.

După centralizarea voturilor din Carnetele de lectură, cartea care va obţine cel mai mare punctaj din partea concurenților va deveni Cartea anului (pentru fiecare categorie de vârstă).

Se vor mai acorda premii pentru: Cel mai bun portofoliu de lectură, Cea mai bună fişă de lectură, Premiul pentru implicare în dezbatere, Premiul pentru cea mai echilibrată și rațională pledoarie și altele, la decizia juriului. Premiile menționate vor fi acordate pentru fiecare secțiune în parte. Câștigătorii fazei locale vor participa la faza națională, care va avea loc la începutul anului viitor.

Lista cărților (PDF), regulamentul concursului (PDF), formularul de înscriere (PDF    WORD), carnetul de lectură (PDF), modelul de fișă de lectură (copii – PDF   WORD – şi adolescenţi – PDF   WORD) cât și alte informații suplimentare pot fi obținute la sediul central (Secția de Împrumut carte pentru Adulți, Secția de Împrumut carte pentru Copii), la cele cinci filiale ale bibliotecii sau pot fi descărcate de pe pagina www.bjiasi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here