Acasă Club Clepsidra Club CLEPSIDRA – Ion Creangă: Drumuri reale, drumuri ficționale

Club CLEPSIDRA – Ion Creangă: Drumuri reale, drumuri ficționale

40
0

12439396_833039143509199_3349741289386438804_n

În prima zi a mărțișorului din 2016, Clubul CLEPSIDRA – un proiect al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” – a fost organizat la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”. Elevi ai claselor IX-XII, coordonați de profesor Caliopia Hodorogea și elevi de gimnaziu de la Liceul cu Program Sportiv Iași, coordonați de profesor Fănița Cepoi au celebrat cei 179 de ani de la nașterea maestrului povestitor, Ion Creangă, printr-o întâlnire interactivă al cărei invitat de onoare a fost prof. univ. dr. Constantin Dram de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Cu aceeași ocazie a fost amenajată și o expoziție tematică de carte cu publicații din fondul bibliotecii liceului.

Sub genericul „Ion Creangă: Drumuri reale, drumuri ficționale”, universitarul ieșean a îmbinat cu o măiestrie literară un „trafic” al drumurilor în viață (atât reale cât și ficționale) ale scriitorului, accentuând și exemplificând cu întâmplări detaliate, așa cum le găsim în textul prozatorului român. Caracteristica fundamentală în opera lui Creangă este prezența umorului, noblețea și flexibilitatea pe care o are povestitorul asupra cuvântului în textele sale împletit – ca firul de mărțișor – cu înțelepciune și amintiri deosebit de frumoase din copilăria sa. Cel mai mare povestitor român, Ion Creangă a încântat copilăria nenumăratelor generații care au retrăit vrăjite peripețiile eroilor scriitorului humuleștean. Talentul său scriitoricesc, dar și felul său de a fi – simplu și deschis – l-au ajutat să se integreze rapid ca membru al Junimii și să devină unul dintre cei mai buni prieteni ai marelui poet Mihai Eminescu. Este povestitorul care a conservat lumea tradiţională a satului moldovean în opera sa. Criticii literari, dar şi cei care l-au cunoscut spun că, deşi a trăit mare parte a vieţii sale la oraş, Creangă a rămas acelaşi ţăran humuleştean cu apucăturile sale rurale şi anecdotele sănătoase pline de tâlc ale muntenilor nemţeni.

Premiul pentru cea mai pertinentă întrebare a revenit unui elev din clasa a V-a de la Liceul cu Program Sportiv din Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here