Acasă Cerneală și celuloid Cerneală și Celuloid: „O scrisoare pierdută”

Cerneală și Celuloid: „O scrisoare pierdută”

229
0

Joi, 25 ianuarie 2018, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” a avut loc o nouă activitate din proiectul „Cerneală și Celuloid”.
Subiectul propus publicului a fost comedia de moravuri sociale și politice „O scrisoare pierdută”, scrisă de dramaturgul român Ion Luca Caragiale în anul 1884.
Moderatorul întâlnirii, jurnalistul Vlad Frânghiu a precizat, referitor la textul comediei, că este conceput ca o succesiune dinamică de replici, iar principalul mod de expunere este dialogul: „Dacă opera lui Caragiale ar fi privită ca un tort, cireașa de pe tort este cu siguranță „O scrisoare pierdută”.
Structurată în patru acte şi scene pline de acțiune și dinamism, ne întrebăm: de ce tocmai comedie de moravuri? Un răspuns l-ar constitui prezenţa diverselor tipuri de comic, personajele comice, o intrigă derizorie și un deznodământ comic-amar. Toate personajele se implică sau contemplă de la distanţă marile evenimente politice din România secolului XIX: Revoluţia de la 1848, lovitura de la Palat din 1866, Revoluţia de la Ploieşti, Războiul de Independenţă și farsa electorală din 1883. Scopul acestui tip de creaţie este de a satiriza viciile şi slăbiciunile unei societăţi, principiul ei director fiind „Ridens castigat mores” („Râsul vindecă moravul!”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here