Ediția a XI-a a concursului organizat de Ziua Mondială a Apei s-a desfășurat vineri, 21 martie 2025, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene Iași.
Concursul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi și ApaVital SA Iași și a fost deschis tuturor elevilor de liceu din regiunea Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului, ediția din acest an având tema „Ghețarii și Ecosistemul”.
Competiția a reunit 33 de liceeni din 11 instituții de învățământ din municipiile Iași și Chișinău. Participanții au avut de parcurs două probe: un test cu 20 de întrebări de cultură generală pe tematica dată și elaborarea unui eseu pornind de la tema Zilei Mondiale a Apei 2024 – „Conservarea ghețarilor”–, stabilită de UN-Water – mecanismul de coordonare al ONU privind apa și canalizarea, cu titlul „Ghețarii sunt esențiali pentru viață”. În elaborarea eseului, concurenții au avut ca cerință includerea a 10 cuvinte cheie: ecosistem, criosferă, criză, apă, schimbare, supraviețuire, impact, sustenabilitate, mediu, carbon.
În ordinea punctajului acumulat în cele două runde, clasamentul este următorul:
Locul I (342 puncte) – Echipa de la Liceul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași, formată din elevii: Ingrid-Maria Stoian, Oana-Ștefania Iacob și Anita-Maria Hrișcă. Coordonator: prof. Bogdan Dumitrașcu.
Locul II (329 puncte) – Echipa de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Chișinău, Republica Moldova, formată din elevii: Dorin Stropșa, Iulia Eremia și Mădălina Pascaru; Coordonator: prof. Iulia Dobrea.
Locul III (327 puncte) – Echipa de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, formată din elevii: Maricela-Raluca-Georgiana Enache, Codrina-Ștefana Costia și Teodora-Alexandra Șerban; Coordonator: prof. Cristian-Manuel Foșalău.
Locul IV (324 puncte) – Echipa de la Colegiul Național Iași, formată din elevii: Teodora Enăchescu, Ilinca Istrate și Ioana Pintilie; Coordonator: prof. Mihaela Fiscutean.
Locul V (315 puncte) – Echipa de la Colegiul Național „C. Negruzzi” Iași, formată din elevii: Simona Butnariu, Mihai Macsim, Iustin-George Tode. Coordonatori: prof. Mihaela Doboș, prof. Simona Iancu, prof. Florin Iancu.
Locul VI (280 puncte) – Echipa de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași, formată din elevii: Denis-Gabriel Bălteanu, Vanessa Budăi și Paula Friniuc; Coordonator: prof. Paula Negru.
Locul VII (270 puncte) – Echipa de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iași, formată din elevii: Bianca-Elena Veleșcu, Claudiu-Constantin Samoilă și Gabriel Mocanu; Coordonator: prof. Gabriela Scrumeda.
Locul VIII (239,5 puncte) – Echipa de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iași, formată din elevii: Mihai-Alexandru Lungu, Victor Nastas și Dan Postudor. Coordonator: prof. Iuliana Dumitru.
Locul IX (233 puncte) – Echipa de la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări Iași, formată din elevii: Casyan-Gabriel Amarandei, Ștefan-Octavian Matei și Marian Bulancea; Coordonator: prof. Marinela Ionescu.
Locul X (221 puncte) – Echipa de la Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” Iași, formată din elevii: Ștefan Olărean, Anais-Elena Ursache și Ana-Maria Vețeleanu-Mihăilă; Coordonator: prof. Olariu Andrei-Cosmin.
Locul XI (219 puncte) – Echipa de la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, formată din elevii: Luca-Ștefan Raiu, Sebastian Știrbu și Ioan-Ștefan Mustea; Coordonator: prof. Marnela Hadarag Necoară.
Premiile pentru ocupanții primelor patru locuri au fost în bani și au fost acordate de ApaVital SA Iași (fondul total de premiere a fost de 5.400 lei).
Mulțumim profesorilor pentru implicare.
Mulțumim IasiLive pentru promovarea evenimentului!
Felicitări tuturor participanților!
Vă așteptăm și la următoarea ediție!