Ariosto, Ludovico. Orlando furioso, Venezia, 1617
O carte în limba italiană, ORLANDO FURIOSO, Orlando îndrăgostit (înnebunit), având ca autor pe Ludovico Ariosto, așezată de specialiști la baza limbii italiene, referință de primă mână a Renașterii italiene, unul dintre motivele pentru care exemplarul existent în Biblioteca Jud. „Gh. Asachi” tipărit în 1617, la Veneția, în 5 volume, a fost clasat în cea mai importantă categorie de patrimoniu, Tezaur, cu Certificatul 441/12.06.2017.
Alegerea făcută pentru această lună marcheză împlinirea a 550 de ani de la nașterea autorului, Ludovico Ariosto (8 sep. 1474, Reggio Emilia – 6 iul. 1533, Ferrara). Momentul a fost celebrat în Italia și, cu predilecție, la Ferrara, capitala regiunii cu același nume, unde, în aprilie 1516, era publicată , prima ediție a celebrul poem cavaleresc „Orlando furioso”, locul în care a trăit cea mai mare parte a vieții, este înmormântat și care îi cultivă o vie amintire prin obiective memoriale și evenimente culturale.
Criticii specializați în istoria limbii și literaturii italiene, fac aprecieri elogioase la adresa scrierii, precum: „o capodoperă, simbolică a Renașterii italiene, ultimul din seria poemelor cavalerești medievale și cel dintîi între cele moderne, care a reușit să-i fascineze pe cititorii săi, de la Machiavelli pînă la Cervantes, de la Galileo la Voltaire, și pînă la Pirandello, Italo Calvino sau Stephen King în lumea literară mai apropiată nouă.”
Fișa de catalog ne relevă elemente importante ale exemplarului prezent în biblioteca noastră:
Ariosto, Ludovico
Orlando furioso / Lodovico Ariosto ; ilustrații de Thomaso Porchacchi ; con gli argumenti in ottava rima di M. Lodovico Dolce. – ediție postumă, corectată și cu ilustrații mai bogate decât cele anterioare. – Venezia : Nicolo Misserini Editor , 1617_. [5 vol.]. Legătură originală în piele pe carton; cotorul cu capișon, capitalband, patru nervuri și ornamente fititluorfe, obținute prin presare la cald cu aur; hârtie manufacturată cu linii de apă; Exemplare complete, bine conservate, unice în Iași, rare în România,
COTA: I 2007
Observăm că autorul este însoțit de mentionarea și a unui prefațator, I Dolce, Ludovico și a ilustratorului Porchacchi, Thomaso. Acest lucru se explică prin faptul că de la data primei ediții, Ferrara, aprilie 1516, până la actuala tipărire, Venezia, 1617, au existat o serie de mai multe reeditări, care fac din această carte una dintre primele „bestseller”-urile .lumii moderne.
Dar ceea ce așează această carte în interesul special al istoriei cărții, este legat de ilustrația sa. Conținutul său de aventuri fantastice, locuri pitorești și personaje cu valențe mitologice, a făcut ca edițiile succesive să fie însoțite de ilustrații. Prime dintre ele xilogravuri, realizate prin scuptura pe lemn. Prezentul ilustrator menționat, Porchacchi, Thomaso, este cel care are meritul de a face trecerea la ilustrații cu tăblițe metalice gravate, care, prin tehnica superioară a acurateței liniei și compoziției mai ample, peisaje diverse și scene de luptă, fac un salt relevant și în plan artistic.
Alegorie volumul I
Alegorie volumul II
Alegorie volumul III
Prezența gravurilor cu scene fantastice a avut un rol important și în succesul vânzării cărții, dar și în noul mental la „omului renașterii” deschis explorării de noi orizonturi geografice, generând și logica unor ediții succesive motivate de o nouă serie a ilustrație, deci o concurență între ilustratori.
O mărturie a succesului cultural pe care l-a avut scrierea este și opera în trei acte compusă de Vivaldi cu același nume. Orlando furioso, Vivaldi, 1714.,
Pentru a avea o contextualizare datei printr-o comparație cu spațiul nostru apelăm la Enciclopedia on line a a Românie pentru anul apariției, 1617, https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/1617
, și găsim un singur eveniment, semnarea la Soroca, la 130 km de Iași, a Tratatului de alianţă şi bună vecinătate de la dintre principele Transilvaniei Gabriel Bethlen şi Radu Mihnea, domnul Moldovei.
În ceeace privește evaluarea unei „valori de piață” a exemplarului , căutarea pe Internet a dus la găsirea a două oferte diferite, de vânzare, prin negociere:
https://www.bibliorare.com/lot/205961/
1500 euro
Venezia, Z. Conzatti, 1679.
ibreriagonnelli.it/libri-antichi/orlando-furioso-con-gli-argomenti-in-ottava-rima-di-m-lodovico-dolce-
650 de euro
Pentru o imagine globală a evenimentului legat de 550 de ani de la naștere lui
Ludovico Ariosto (8 sept. 1474 – 6 iul. 1533) prezentăm
Bibliografie
cărți din Biblioteca Jud. „Gh. Asachi”
COTA: IV 1964
Ariosto, Ludovico.
Comedii : Lena; Substituiții / Ariosto; în româneşte de Ştefan Crudu şi Al. Cernea-Rădulescu; cuvînt înainte de Oana Busuioceanu. – București : Univers, 1974. – XVII, 145 p.
COTA: I 15588
Ariosto, Ludovico.
Lădiţa; Lena; Substituiţii; Vrăjitorul : [comedii] / Ludovico Ariosto; traducere, prefaţă şi tabel cronologic de Ştefan Crudu şi Al. Cerna-Rădulescu. – București : Minerva, 1982. – XLI, 454 p.
COTA: I 2007
Ariosto, Ludovico.
Orlando furioso, vol. 1-5 / Lodovico Ariosto; ilustrații de Thomaso Porchacchi. – Venezia : Nicolo Misserini Editor, 1617. – 92 p. + 122 p. + 124 p. + 175 p. + 58 p.
COTA: II 28894
Balaci, Alexandru.
Ludovico Ariosto : Contemporanul nostru / Alexandru Balaci. – București : Albatros, 1974. – 236 p.
COTA: II 46165
Croce, Benedetto.
Ariosto, Shakespeare e Corneille / Benedetto Croce. – Bari : Gius. Laterza e Figli, 1929. – 280 p.
COTA: II 46181
Ludovico Ariosto / [redazione: Marisa Paltrinieri, Gianni Rizzoni, Nuccio F. Madera, …]. – Milano : Arnoldo Mondatori Editore, 1968. – 136 p.
Bibliografie lucrare
Bordeianu Cătălin, Luana Troia, Carte veche în colecțiile Bibliotecii Județene „Gh. Asachiˮ din Iași (sec. XVI, XVII, XVIII), Iași, Editura Vasiliana’ 98, 2008.
Kara
existente în colecţiile Bibliotecii „Gh. Asachi ” Iaşi /
The Orlando Furioso Atlas
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ludovico_Ariosto