Acasă American Corner „Wonder” by Raquel Jaramillo Palacio

„Wonder” by Raquel Jaramillo Palacio

17
0

AMERICAN CORNER BOOKS

Raquel Jaramillo s-a născut pe 13 iulie 1963 în New York City, provenind dintr-o familie de imigranți columbieni. Palacio, pseudonimul pe care avea să îl adopte mai târziu ca scriitoare de cărți pentru copii, era de fapt numele mamei înainte de căsătorie. Copilărește în Flushing (Queens), loc pe care îl va evoca mai târziu cu nostalgie și inițial va urma cursuri de grafică și design, înscriindu-se după liceu la Parsons School of Design. Atrasă mai curând de o cariera în domeniul artelor grafice și ulterior ca grafician de carte, viitoarea prozatoare își petrece un an la The American University din Paris și va debuta cu lucrări în The Village Voice si prestigiosul The New York Times Book Review, cea mai buna confirmare de care putea avea nevoie un artist aflat la început de drum.

Ulterior își va transforma pasiunea într-o profesie, devenind unul dintre cei mai căutați și mai respectaâi designeri de carte, mai ales după ce a semnat coperta unor titluri semnate de Thomas Pynchon, Salman Rushdie, Sue Grafton, John Fowles, Paul Auster și alții. Un portofoliu pe care orice profesionist din domeniu nu ar putea decât să îl respecte ți (poate) chiar să îl invidieze. Cu două decenii de experiență în industria cărții, lucrând pentru edituri ca Scribner sau St. Martin’s Press sau Holt (unde va petrece mai bine de 17 ani) a început să editeze cărți pentru copii în vara lui 2006, pentru Workman. Și poate că atunci a început să se gândească la posibilitatea ca la rândul ei să înceapă să scrie cărți pentru copii. Marele său succes avea să fie Wonder, carte publicată în 2012 și care a fost până acum tradusă în 45 de țări și vândută în peste cinci milioane de exemplare, în mai multe ediții. A fost titlul care a impus-o pe R.J. Palacio ca un autor sensibil, original, puternic, și totul pornind de la o întâmplare cât se poate de reală.

După cum povestea R.J. Palacio în câteva interviuri ideea pentru Wonder i-ar fi venit când stătea împreună cu fiul ei la o coadă la înghețată. Băiețelul a observat o fetiță cu o diformitate facială și a început să plângă, speriat. Incidentul i-a dat ideea unui erou care este marcat tocmai de un aspect straniu, diform, privit de ceilalți ca un adevărat monstru. Cum ar trece prin viață, cum s-ar adapta la școală, ar ajunge sa aibă prieteni sau ar fi respins de toata lumea, cum îi vede el pe ceilalți? Si cartea nu a fost doar un uriaș succes, dar a fost si ecranizată în 2017.

 

August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.

Wonder este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor. „Nu judeca după aparenţe” pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.”

Cine s-ar fi gândit că, de fapt, o carte dedicată copiilor nu este doar o carte pentru acei copii care se remarcă prin vârstă? Cine s-ar fi gândit, măcar o clipă, că, printre multe altele, această carte ar putea  fi dedicată copilului din mine? Anii nu au nicio relevanță, vârsta se sfărâmă sub influența cuvintelor lui R.J. Palacio. Se formează o buclă, care te cuprinde și îți amintește de tot ceea ce ai realizat, de tot ceea ce ai vrut să realizezi pe când erai doar un mic copil. Vise, speranțe, inocență și determinare maximă. Credința că totul este posibil, chiar și o vizită pe planeta Pluto..

Auggie Pullman, protagonistul romanului, va fi precum un obiect ascuțit. Te va mângâia, pe de o parte, cu gingășia lui, dar te va tăia, de asemenea, atât prin lucrurile pe care le realizează și își dorește să le realizeze, cât și prin intermediul vieții lui, care nu este una ușoară, el suferind de o așa-zisă imperfecțiune în partea superioară a corpului. Fața lui, ochii, gura, urechile. Parcă fac parte din alt peisaj. Și cu toate acestea? El se face plăcut. El știe să se facă plăcut, pentru că frumusețea sufletului nu poate fi mascată și alungată de o deformare la nivel facial. El demonstrează că totul este posibil.

Chiar dacă, inițial, școala reprezentă pentru el un loc monstruos, plin de copii care vor face fețe și fețe când îl vor vedea, aceasta se transformă, treptat, dintr-o idee propusă de mama lui, într-o realitate. Este drept, lui Auggie nu-i va fi foarte ușor să se integreze, tocmai pentru că el știe că, majoritatea copiilor, se vor feri de el cât de mult vor putea. S-ar putea să nu îți placă Auggie, din punct de vedere fizic, iar el chiar te avertizează și îți spune că poate vei avea coșmaruri după ce îl vei vedea, dar sufletul lui, magia pe care o emană și bunătatea care se citește pe chipul său, te vor cuceri.

Viața reală nu este cu mult diferită de cea prezentă în această carte și, de aceea, consider că ficțiunea pe care R.J. Palacio a ales să o contureze pe parcursul celor 315 de pagini, merge mână în mână cu realitatea, surprinzând elemente dureroase din viețile acelora care trec prin grele încercări. Cum ar trebui să ne considerăm noi, cei care nu dispunem de nicio disfuncție? Norocoși! Așa că luați aminte la tot ceea ce particularizează autorul, deoarece ideile lui nu sunt de neglijat, cu atât mai mult, cu cât doza de realitate prezentă în roman, efectiv, te distruge și te rupe din temeliile pe care ți le-ai construit de-a lungul timpului.

Autor: Palacio, J.R.

Editura: Corgi

Loc de publicare: London

An 2013

ISBN: 9780552565974

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here