Acasă Vladimir Nabokov, Blazon de bastard

Vladimir Nabokov, Blazon de bastard

Este primul roman pe care Vladimir Nabokov l-a scris după ce s-a stabilit în America, fiind și cel mai provocator din punct de vedere politic. O carte clasică a literaturii moderne.

Blazon de bastard (1947) descrie o lume marcată de tirania unei dictaturi politice. Profesorul Adam Krug, renumit filozof în țara sa, este singurul care refuză să se supună regimului, preluând funcția de președinte al universității în noul an de învățământ, nu atât principial, cât din motive legate de viața sa personală, în care are loc o tragedie ce-l face să simtă nevoia de-a se retrage pentru o vreme din societate și a-și petrece timpul împreună cu fiul său. Acest lucru este văzut ca un afront adus noii linii de gândire impuse de dictatorul Paduk (întâmplător, fost coleg de școală cu Adam Krug) și „Partidul Oamenilor Obișnuiți“, pentru care traiul individual este considerat periculos, diferențele dintre oameni trebuie aplatizate, iar unica sursă de bunăstare a societății este statul.

Dictatorul Paduk dispune, așadar, să fie arestați toți apropiații filozofului, sperând astfel să atragă sprijinul lui Krug pentru a valida noul regim și o nouă lume birocratică, sublimă prin absurditatea ei.

Mai multe despre carte AICI.