Acasă Vladimir Medvedev, Zahhak

Vladimir Medvedev, Zahhak

Deopotrivă roman istoric, thriller captivant și o strălucită parabolă poetică despre natură contagioasă a răului, Zahhak a cunoscut un fulminant succes de public și a devenit un adevărat fenomen literar al pieței de carte din Rusia.

Acțiunea romanului este plasată în cea mai turbulentă și violentă perioadă din istoria Tadjikistanului de după destrămarea Uniunii Sovietice – și anume, în timpul devastatorului război civil de la începutul anilor 1990. După ce soțul ei este ucis, Vera, o profesoară rusoaică, împreună cu copiii săi adolescenți, se refugiază la rudele lor tadjice din îndepărtatul sătuc de munte Talhak, aflat la granița cu Afganistanul. Acolo vor fi nevoiți să se obișnuiască cu o viață patriarhală și extrem de precară, cu obiceiuri orientale străvechi, unele de-a dreptul barbare, precum și cu ostilitatea fățișă a sătenilor. Dar provocarea cea mai mare o reprezintă apariția comandantului Zuhurso Huskadamov, fost activist comunist, în fruntea unei cete de bandiți trimiși de noua putere politică. E grosolan, crud și infatuat: îi place să apară în public purtând pe umeri un șarpe boa uriaș, răspândind teroare și violență, asemenea lui Zahhak, un tiran malefic din epopeea Șah-name – Cartea regilor, a poetului persan Firdousi.

O poveste halucinantă, în care se ciocnesc lumi, concepții, conștiințe și în care oamenii sunt târâți în vârtejul istoriei, fără a avea absolut nicio putere – o poveste polifonică, spusă pe șapte voci ce se împletesc năucitor, mărturie a felului în care se poate supraviețui malaxorului necruțător al războiului.