Acasă Victoria Mas, Balul nebunelor

Victoria Mas, Balul nebunelor

În fiecare an, cu ocazia sărbătorii Mi-Carême, are loc foarte bizarul bal al nebunelor. Toată lumea bună a Parisului se întovărășește pentru o seară, în acorduri de polca și vals, cu femei deghizate în colombine, țigănci, zuavi și mușchetari. Împărțit în două săli – de-o parte idioatele și epilepticele; de cealaltă, istericele, nebunele și maniacele –, balul este, în realitate, unul dintre ultimele experimente ale doctorului Charcot, dornic să le transforme pe bolnavele de la spitalul Salpêtrière în femei ca oricare altele. Printre ele, Eugénie, Louise și Geneviève, al căror parcurs aventuros este reconstituit de Victoria Mas în romanul său, care scoate la lumină condiția femeii în secolul al XIX-lea.

Un roman scris într-un stil extrem de sobru, în care se întâlnesc spiritismul, sadismul și sexualitatea. Poveștii „istericelor” închise la Salpêtrière la finele secolului al XIX-lea, Balul nebunelor îi adaugă portretul unei femei care vorbește cu morții, un „sport” foarte în vogă în acea epocă.

Victoria Mas (n. 1987), fiica interpretei franceze Jeanne Mas, a lucrat în industria filmului ca asistentă de producție, secretară și fotografă de platou. A studiat cinematografia și literatura anglo-americană în Statele Unite, unde a și locuit timp de opt ani. În anul 2014, a publicat The Farm to Table French Phrasebook: Master the Culture, Language and Savoir Faire of French Cuisine, o lucrare dedicată bucătăriei franceze, veritabil ghid pentru americanii dornici să se familiarizeze cu obiceiurile gastronomice înainte de a vizita Franța. A obținut un master în literatură la Sorbona după ce a revenit în Franța.

Mai multe despre carte AICI.