Ediția cărții de față este îngrijită şi prefaţată de către istoricul Flavius Solomon. Cartea reprezintă teza de doctorat a autorului, intitulată – Viaţa agrară în Basarabia în prima jumătate a secolului al XIX-lea (până la reformele din anii ’60-’70) şi susținută la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în anul 1999.
Demersul se constituie într-o analiză pe trei paliere importante ale lumii agrare basarabene în primele decenii ale stăpânirii ruse: 1) politica țarismului în Basarabia; 2) structurile economice din mediul rural; 3) relațiile sociale în satul basarabean.
Alături de partea analitică, lucrarea conține, sub formă de anexe, un amplu compartiment documentar.
Valeriu Mutruc (n. 1966, Egoreni, Soroca, Republica Moldova – d. 2010, Berlin) a absolvit Facultatea de Istorie a Univesității de Stat din Republica Moldova (Chișinău) în anul 1991, având studii doctorale la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1991-1995) și Universitatea Liberă din Berlin (1997-1999).
În anul 1999 și-a susținut doctoratul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este autor al unor studii privind istoria Basarabiei în secolul al XIX-lea – începutul secolului XX.
Editorul volumului, Flavius Solomon s-a născut în anul 1967, în Butuceni, Orhei, Republica Moldova, fiind cercetător științific gr. I la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași și profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Domenii de cercetare și arii de interes: istoria Europei Centrale și de Est; istoria relațiilor internaționale; istoria ideologiilor politice; naționalism și minorități.
Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/in-asteptarea-reformelor-viata-agrara-a-basarabiei-in-primele-decenii-ale-stapanirii-imperiale-ruse-x64pqb48/