Acasă Sediul central Noaptea Cercetătorilor 2014

Noaptea Cercetătorilor 2014

73
0

AFIS A0 noaptea cercetatorilor 2014 curbe_c13
Rampa de lansare este instalată, motoarele de propulsie sunt pregătite, călătoria începe!

Pe 26 septembrie, la ora 17.00, în Palas Mall, începe călătoria în lumea științei la Noaptea Cercetătorilor 2014 – un eveniment organizat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Drone, roboți, show laser, iluzii optice, levitație, metale lichide – acestea sunt câteva dintre principalele atracții ale unui eveniment ce se desfășoară, concomitent, în peste 300 de orașe din Europa și 17 orașe din România.
Cercetătorii de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor fi prezenți cu experimente spectaculoase, atât pe gustul copiilor, cât și al celor mari. Alături de ei, vor fi expune în premieră și laboratoare mobile de la: Inspectoratul pentru Situații de Urgență – protecție chimică, biologică, radiologică şi nucleară, Apa Vital și Criminalistică. Vor exista demonstrații live de reacție la diverse situații de urgență, prelevare de amprente, iar vizitatorii vor putea veni cu apa de acasă pentru a-i testa puritatea.
Din programul evenimentului mai face parte o serie de conferințe fascinante și explicate pe înțelesul tuturor – de la cum ne putem încărca fără fir telefoanele mobile, cât de inteligenți sunt roboții și dronele, până la a afla de câți atomi este nevoie pentru a “construi” un om.
Curioșii, cercetătorii, copiii de toate vârstele pot verifica programul evenimentului la www.noapteacercetatorilor.eu sau https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.

Program și experimente
Noaptea cercetătorilor, Iași

Cristale şi cristalizare – privești cum cresc cristalele sub ochii tăi
Bobina Tesla
Termodinamica și azot lichid
Optică
Tun cu vid – cât de mare poate fi forța vidului? poate o minge de ping-pong să spargă un carton? dar să îndoiae o doză de aluminiu?
Criminalistică și grafologie – prelevare amprente – știi să recunoști un scris original față de o imitație? te punem la încercare să vedem cât de bine te pricepi!
Generare de electricitate
Levitație magnetică: cum e posibilă și ce aplicații are în viața de zi cu zi?
Biciclete: cât de multe camere ai putea să luminezi pedalând la bicicletă?
Energie solară: aparate mișcate de puterea razelor de soare
Fulgere fabricate acasă – descărcări electrice sub degetele tale, în globuri și sticlă plată – dansul fulgerelor pe scara lui Iacob
Secretul fluorescenței
Drone și Roboți – ești supravegheat! dronele noastre cu cameră video vor survola terenul! poți să te ferești de ele? – robot: știi că roboții sunt deja folosiți în cele mai neașteptate domenii? de la noi afli care!
Show laser și spectroscopie
Biomecanica – balistocardiograf: bătăile inimii tale mișcă lumea din jur – modele funcționale de braț și picior mecanice

Colțul copiilor
Vulcani chimici
EU corner

Vizitezi și testezi aparatura specială din laboratoarele mobile de:
– Criminalistică
– ISU CRBN (Inspectoratul pentru Situații de Urgență – protecție chimică, biologică, radiologică şi nucleară)
– ApaVital (vino cu apa de acasă, iar noi îi testăm puritatea!)

Science-cafés (începând cu ora 19.00)

  1. “Wireless – transmisie de informatie si putere la distanta”- Alex Lukacs
  2. “Medierea interactiunilor” – Andrei-Adrian Domocoș
  3. “Universul in perceptia oamenilor” Bogdan Ghiorghiu
  4. “Calatorie in timp” – Stefan Irimiciuc
  5. “Roboți și Drone inteligente” – Daniel Gheorghiță
  6. “De câți atomi avem nevoie pentru a construi un om?” – Ionut Topala

 

 

Despre Noaptea Cercetătorilor

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment finanțat de către Comisia Europeană, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie.

Noaptea Cercetătorilor se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori în România.

Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Noaptea Cercetătorilor este organizată la Iași, sub egida Uniunii Europene și patronajul Ministerului Educației Naționale  de către Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Pentru mai multe informaţii vizitați http://noapteacercetatorilor.eu/ şi https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here