Acasă Titu Popescu, Terra mirabilis

Titu Popescu, Terra mirabilis

Titlul acestei cărți intenționează să atragă atenția nu asupra aspectelor miraculoase ale pământului/naturii, ci asupra prezenței oamenilor, cu idealurile și umanismele lor, cum au fost resimțite de autor în diverse locuri de pe acest pământ.

Pentru aceasta, am căutat o cale nouă de investigare tematică: nu reportaje propriu‑zise despre locurile din lume văzute, ci transcrierea impresiilor sub forma reportajului‑eseu, cu accent pe partea eseistică. Îmbinând darea de seamă cu relatarea povestirii posibil de a se fi întâmplat, aceste reportaje‑eseuri sunt la limita dintre evidență și imaginar. Am scris o serie de astfel de texte în care este clară situarea lor, iar partea de povestire, individualizată doar pentru demonstrație, este verosimilă, adică putea să se petreacă acolo, în împrejurările date și consemnate drept cadru de desfășurare. Astfel, am înlocuit veridicul cu verosimilul, ceea ce a deschis drum larg imaginației. Dacă faptele s‑au petrecut cu adevărat așa e mai puțin important și primul care nu le are evidența e chiar autorul lor, ne spune chiar autorul – Titu Popescu – stârnindu-ne interesul citirii cărții sale.

Titu Popescu s-a născut la 1 mai 1942, în comuna Ciprian Porumbescu, jud. Suceava. Liceul l-a absolvit la Alba Iulia, în 1960, iar Facultatea de filologie la Cluj, în 1965. Între 1966 și 1987, a făcut parte din mai multe redacții de ziare și reviste, ultima fiind redacția revistei „Transilvania” din Sibiu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 1976 obține doctoratul în estetică, la Universitatea din București. Din anul 1987, se stabilește în Germania, ca azilant politic. A debutat în 1965, în revista „Tribuna”, din Cluj. Din 2011, locuiește în Cluj-Napoca.

Mai multe despre carte – AICI – https://bjiasi.ebibliophil.ro/mon/terra-mirabilis-rjkwhf9x/