Acasă Teodor Ardelean, Pietre unghiulare pentru o… bibliotecă de idei

Teodor Ardelean, Pietre unghiulare pentru o… bibliotecă de idei

Asemenea unor pietre de înțelepciune, care au fiecare în parte valoare și consistență de necontestat, cele 206 tablete alcătuiesc un întreg armonios, ale cărui constante sunt, printre altele, nevoia de modele, românii și românismul, rolul bibliotecii și al lecturii în definirea personalității, viața creștină, Maramureșul, așezămintele monahale. Peste toate acestea se așază un patriotism funciar, lucrător, chiar vijelios când situația o cere, în virtutea căruia Teodor Ardelean nu se lansează în critici fără acoperire, ci identifică oportunități, face propuneri, trăiește, fierbe, se îngrijorează și se frământă pentru țară, după cum susține, despre volumul lui Teodor Ardelean, profesorul Ștefan Vișovan.

Autorul volumului s-a născut la 14 iunie 1951 în Moigrad-Porolissum, județul Sălaj, fiind directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

A mai publicat volumele: Fariseii lui Iehova (1983), Cântecele care ne-au însoțit istoria (1990), Din Hiperboreea… în Iberia. Primele biblioteci românești în Spania (2007), Limba română și cultivarea ei în preocupările ASTREI, Asociațiunea ASTRA și limba română (2011), Un om, o viaţă, o legendă. Blidaru. Rezistenţa armată din munţi… Din dosarele Securităţii… (2014, împreună cu Marin Bancoș), Rosturi şi rostiri… (2016).

Detalii despre carte AICI.