Acasă Tayari Jones, O căsnicie americană

Tayari Jones, O căsnicie americană

Romanul ilustrează o tumultuoasă poveste despre iubire şi nedreptate în Sudul American. Celestial şi Roy, proaspăt căsătoriţi, întruchipează deopotrivă visul american şi noul Sud al Statelor Unite. El este tânăr afacerist, ea, o artistă cu carieră promiţătoare în faţă. Rutina vieţii de cuplu le este brusc invadată de circumstanţe pe care nici unul dintre ei nu şi le-ar fi putut imagina: în momentul când îi vizitează pe părinţii lui Roy într-un orăşel din Louisiana, Roy e arestat şi condamnat la doisprezece ani de închisoare pentru o infracţiune despre care Celestial ştie că soţul ei nu a comis-o. Pe măsură ce anii trec, Celestial nu reuşeşte să păstreze vie dragostea care a fost centrul vieţii ei şi îşi află consolarea în braţele lui Andre, prietenul din copilărie. Când, după cinci ani, sentinţa lui Roy e brusc anulată şi el se întoarce în Atlanta gata să-şi reia viaţa împreună cu Celestial, aceasta se vede pusă în faţa unei decizii chinuitoare: să renunţe sau să încerce să reclădească o căsnicie care şi-a pierdut temeiul.

Redactorii de la „Publishers Weekly” (evistă americană de știri comerciale săptămânală, destinată editorilor, bibliotecarilor, librăriilor și agenților literari) despre autorul romanului susțin că „se foloseşte de un triunghi amoros ca să exploreze conflicte de clasă clocotitoare şi nedreptăţi rasiale răsunătoare din Sudul contemporan, ţesând în acelaşi timp o poveste de dragoste fără egal”, iar cei de la „The New York Times” (cotidian american care apare în New York, fiind distribuit internațional) despre roman ne relatează că „se concentrează asupra speranţelor iluzorii de iubire romantică, asupra întrebărilor pe care le naşte viaţa cu (sau fără) copii, pe care orice cuplu contemporan şi le pune. O carte frumos scrisă, cu multe influenţe din muzica şi cultura afro-americană”.

Tayari Jones s-a născut în anul 1970 în Atlanta, Georgia, fiind absolventă a Spelman College, Iowa State University şi Arizona State University, iar în prezent e profesor asociat la Rutgers-Newark University. Este autoarea romanelor Leaving Atlanta (2002), The Untelling (2005), Silver Sparrow (2011) şi An American Marriage (O căsnicie americană, 2018), care a fost selectat în 2018 de Oprah Winfrey pentru cunoscutul ei Club de lectură şi a câştigat Women’s Prize for Fiction 2019, cel mai prestigios premiu britanic pentru literatură scrisă de femei.

Mai multe despre carte AICI.