Acasă Sediul central Ziua Națională a Lecturii 2022 (ediția I). Grigore Vieru – Recital de...

Ziua Națională a Lecturii 2022 (ediția I). Grigore Vieru – Recital de Poezii de ambele maluri ale Prutului

295
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” Chișinău – Republica Moldova va desfășura în 18 Februarie 2022 evenimentul online – Grigore Vieru Recital de Poezii de ambele maluri ale Prutului cu elevi și cititori din Chișinău și Iași înscris în seria dedicată Zilei Naționale a Lecturii potrivit Legii nr. 21/2022 (publicat în M.O. nr. 45/14.01.2022).

Alături de colegii și cititorii de la Biblioteca Muncipală din Chișinău vom avea și elevi de la Școala Primară nr. 83 „Grigore Vieru” Chișinău, elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Iași și cititori de la Biblioteca „Maramureș” – Filială a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” Chișinău, Republica Moldova.

Evenimentul este un omagiu marelui poet Grigore Vieru la 87 de ani de la naștere (14 februarie 1935 – 18 ianuarie 2009) și va fi redat prin înregistrări ale cititorilor și elevilor participanți cu link-uri aferente și titlul poeziei scrise de „poetul patriei, al mamei și al copiilor”.

„Grigore Vieru a rămas în memoria românilor din stânga și dreapta Prutului ca poetul care și-a iubit mama, care l-a iubit pe Eminescu și care și-a iubit patria românească și scrisul ei latin. Mai târziu, mărturisea că, pentru el iubirea de neam era un dat întipărit în ființa sa: „Dragostea mea pentru cuvântul românesc, pentru cântecul nostru, pentru tot ce este național, am moștenit-o prin instinct. Mie nu mi-a spus nimeni la școală că sunt român, toți îmi spuneau că vorbesc altă limbă. Instinctiv, glasul sângelui mi-a spus că limba mea este cea română”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here