Acasă Sediul central Ziua Mondială a Zonelor Umede – World Wetlands Day – 2 februarie...

Ziua Mondială a Zonelor Umede – World Wetlands Day – 2 februarie 2021

29
0

„Zonele umede şi apa curată, proaspătă şi utilizabilă”

 

Marți, 9 februarie 2021 și miercuri, 10 februarie 2021, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași alături de Agenția pentru Protecția Mediului Iași demarează o serie de întâlniri online pe zoom la împlinirea a 50 de la de la semnarea Convenţiei privind zonele umede, iar tema propusă de RAMSAR pentru acest an este „Zonele umede şi apa curată, proaspătă şi utilizabilă”.

Manifestările avea loc  între orele 09.00 – 17.00 și vor consta în vizionare de filme documentare  tematice, prezentare de cărți care au ca subiect protejarea mediului și care se află în colecțiile bibliotecii județene, discuții și feed-back cu toți participanții.

Scurtmetrajul pus la dispoziția noastră de către Agenția de Mediu Iași prin bunăvoința doamnei director executiv Galea Temneanu va vorbi despre sit Ramsar pe teritoriul judeţului Iaşi – Zonele Umede Jijia – Iaşi (Eco-Delta Iaşi) cu o suprafaţă de 19 432,5 ha care are confirmarea recentă din partea Convenției Ramsar.

 

În fiecare an, începând cu 1997, la 2 februarie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi ce marchează semnarea în 1971 a  Convenţiei asupra Zonelor Umede, la Ramsar – Iran, cunoscută şi sub numele de Convenţia Ramsar. Până în prezent sunt 171 de părţi semnatare, printre care şi România, iar în lume sunt declarate 23758 de zone umede de importanţă internaţională, numite şi situri Ramsar, acoperind o suprafaţă totală de  253 614 951 ha – ceva mai mare decât suprafaţa Mexicului (situaţie oficială la data de 20.01.2020). În România sunt declarate 19 situri Ramsar, însumând o suprafaţă totală de 1156448 ha. Dintre acestea, unul este înscris şi în Lista Patrimoniului Mondial, în Temeiul Convenţiei UNESCO privind protecţia patrimoniului mondial cultural şi natural – Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Confirmare oficială din partea Convenției Ramsar de sit Ramsar pe teritoriul judeţului Iaşi – Zonele Umede Jijia – Iaşi (Eco-Delta Iaşi) cu o suprafaţă de 19432,5 ha apare în prezentare. Acesta este un complex de zone umede cunoscute şi sub denumirea de Mica Deltă a Moldovei.

 

Vor participa colegii și licee ieșene care au clase cu profil protecția mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here