Acasă Sediul central Ziua mondială a meteorologiei – „World Meteorological Day” – 23 martie...

Ziua mondială a meteorologiei – „World Meteorological Day” – 23 martie 2021. Observații meteorologice și elaborarea de prognoze

18
0

Vineri, 24 martie 2023, de la ora 12.00, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova Iași și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, organizează cu ocazia Zilei Meteorologiei întâlnirea: Observații meteorologice și elaborarea de prognoze.

Liceenii au participat la o prelegere despre observațiile meteorologice, tipuri de nori, hărți sinoptice și modalitățile de elaborare a prognozelor susținută doamna Gina Tiron, director la Centrul Meteorologic Regional Moldova Iași al Administrației Naționale de Meteorologie.

Manifestarea a cuprins de asemenea, vizionarea filmului documentar despre Stația Meteorologică Ceahlău, realizat de meteorologul Ioan Panainte, discuții cu participanții, precum și prezentare de cărți care au ca subiect meteorologia, care se află în colecțiile bibliotecii județene.

Tinerii au aflat despre diversele domenii în care se manifestă importanța cunoașterii detaliate a informațiilor meteorologice și prin interemediul experiențelor puse la dispoziția noastră de doamna Speranța Bucur, globetrotter în munții Carpați, Kilimanjaro și Himalaya, unde a fost un utilizator constant a serviciilor meteorologice.

Despre viața de meteorolog în țara noastră dar și în lume, am aflat de la meteorologul și previzionistul Ioniță Mugur, de la CMR Banat – Crișana, Serviciul Regional de prognoza vremii Timișoara, printr-o întâlnire pe zoom, care într-o prelegere mai amplă a vorbit despre fascinanta meserie pe care o desfășoară și despre cum a descris-o în cartea sa „Ultimul meteorolog”.

Menționăm că în poze veți observa doi ajutori importanți ai meteorologilor: motanul Portocală de la stația meteo Ceahlău – Toaca și vulpoiul Ion de la stația meteo Călimani.

Mulțumim participanților care au asistat nu a fost doar o pledoarie pentru natură, lectura cărților fizice ci și pentru protejarea naturii, care dezechilibrată de acțiunile necontrolate se reechilibrează prin schimbări climatice vitale, de care depinde „Viitorul prognozării Vremii, Clima și Apa peste generații” (sloganul de anul acesta al WMO).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here