Acasă Sediul central Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare 2020

Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare 2020

613
0

Importanța cititului cu voce tare și a spusului de povești

Începând de vineri, 31 ianuarie 2020, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași marchează Ziua Mondială a cititului cu voce tare (World Read Aloud Day) prin susținerea unor sesiuni publice de lectură cu scopul de a încuraja cititul în familie, la școală sau la bibliotecă. Ca de fiecare dată, activitățile sunt sprijinite de cadre didactice, părinți, bunici și voluntari. Sesiunile de lectură se vor desfășura după următorul program:

Vineri, 31 ianuarie 2020, Secția Împrumut pentru Copii va găzdui două sesiuni de lectură, care vor fi susținute de actrița Luiza Cupceac și tineri actori de la Școala de Teatru ProfessArt Iași. Orele de începere sunt 10.00 și 12.30, categoria de vârstă recomandată este 6-9 ani.

În același timp, de la ora 10.00, la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Copou, studenți de la Facultatea de Teatru (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași) vor citi seniorilor rezidenți rezumatul și un capitol din Poveste fără șfârșit, de Michael Ende.

Miercuri, 5 februarie 2020, de la ora 13.30, la Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași, marcăm Ziua Internațională a Cititului Împreună cu lectura poveștii „Hărnicia și Omenia”. Lectori vor fi studenți de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, care vor citi împreună cu elevii școlii speciale.

Organizația LitWorld a fondat World Read Aloud Day (WRAD) – Ziua Mondială a Cititului cu voce tare în 2010, deoarece consideră că cititul are o putere aparte, specială. Studiile arată că persoanele care citesc frecvent sunt mai capabile să înțeleagă alte persoane, să empatizeze cu ele și să vadă lumea din perspectiva lor. Cititul cu voce tare nu numai că ajută procesul de educație, dezvoltând abilități precum stăpânirea sensului cuvintelor și înțelegerea noțiunilor gramaticale, dar construiește și o adevărată comunitate conectându-ne unii cu ceilalți.

De Ziua Mondială a Cititului cu voce tare, oamenii de pe tot globul citesc cu voce tare și împărtășesc povești pentru a pleda pentru alfabetizare ca un drept al omului.

Statistici globale privind alfabetizarea (sursa: http://www.litworld.org)

  • Conform unui ultim raport (2016), 758 de milioane de persoane adulte – două treimi fiind femei, nu au abilități de bază de citire și scriere.
  • Din 1985, rata de alfabetizare a femeilor adulte a crescut cu 15%, ceea ce înseamnă o creștere aproape dublă față de rata de alfabetizare a bărbaților în aceeași perioadă de timp.
  • În rândul populației tinere, rata de alfabetizare a femeilor a crescut rapid. Cu toate acestea, trei din cinci tineri care nu au abilități de bază de citire și scriere sunt femei.
  • Dacă toți copiii care provin din țări sărace ar termina școala știind să scrie și să citească, 171 de milioane de oameni ar putea scăpa de sărăcie.
  • Persoanele cu un nivel scăzut de alfabetizare sunt mai puțin susceptibile să participe la procesele democratice și au mai puține șanse să își exercite pe deplin drepturile civile.
  • Un copil născut de o mamă care știe să citească are cu 50% mai multe șanse să supraviețuiască după vârsta de 5 ani decât unul al cărui mamă este analfabetă.
  • Este de trei ori mai puțin probabil ca o tânără educată să dobândească SIDA. Ea va câștiga un salariu cu cel puțin 25% mai mare și își va întemeia o familie mai mică, dar mai sănătoasă din toate punctele de vedere.
  • Persoanele care nu știu să scrie și să citească câștigă cu 30-42% mai puțin decât cele instruite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here