În 31 august 2024, la inițiativa și invitația Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide” (IFRI), Academia Română, Filiala Iași și partenerii implicați, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a participat la manifestarea dedicată Zilei Limbii Române în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași.
Contribuția principalului obiectiv al sărbătorii, acela de a celebra împreună limba română cu dragostea pentru scris, lectură și natură, cu muzica și teatrul a fost o bucurie comună, de suflet, dedicată tuturor vorbitorilor de română.
Partenerii la acest eveniment au fost: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Universitatea de Stat a Moldovei din Chișinău, Muzeul Național al Literaturii din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, Asociația Culturală „A. Philippide”, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina din Rădăuți, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „ASTRA”, Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” din Iași, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Societatea Ornitologică Română / BirdLife România, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Atelierele pentru mari și mici: „Plăcerea de a citi. Copiii și tinerii citesc un fragment din cartea preferată” a fost o altă componentă identitară în ce privește utilizarea limbii române sub îndrumarea cercetător principal dr. Elena Isabelle Tamba, asistent de cercetare dr. Mariana Nastasia și cercetător debutant dr. Astrid Cambose coordonată de cercetător principal dr. Gabriela Haja, Directorul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română-Filiala Iași. Bibliograful SPCDC din partea Bibliotecii Județene Iași a venit cu invitata, Irina Olariu de la Teatru Interactiv „Veselica” Iași. Au fost prezenți și doi voluntari inimoși ai Bibliotecii, anume: Cristina Andrieș și Ștefan Ciobotaru care au oferit un suflu valoros plin de tinerețe și drag de carte.
Poveștile rostite cu delicatețe și frumos de carte și de limba română, Irina Olariu oferă de fiecare dată publicului, povestea potrivită, reîntoarcerea la copilărie, la hrana sufletească a miezului poveștii pe care adeseori, de la poveste se poate construi o viață de om.
Mulțumim de invitație și colaborare!