În culorile pastelate ale finalului de toamnă s-a desfășurat ultima întâlnire din seria Zilelor metodice din acest an, derulate cu aportul UAT-urilor din județul Iași, prin intermediul bibliotecilor publice. În 2024 au avut loc 11 Zile metodice, la care au participat 64 bibliotecari de la 63 de biblioteci comunale, orășenești și municipale din județul Iași. Cele 11 biblioteci-gazdă au fost: Răducăneni, Ciurea, Țuțora, Cristești, Țigănași, Hălăucești, Voinești, Lețcani, Heleșteni, Coarnele-Caprei și Belcești. Mulțumim că ne-ați suportat încă un an!
La Ziua metodică de la Biblioteca publică a comunei Belcești au fost prezenți toți bibliotecarii invitați, o situație inedită în acest an și probabil este pentru prima oară când ne întâlnim în formațiune completă și avem speranța că nu e și ultima.
Au fost prezenți bibliotecari de la bibliotecile din Ceplenița, Cotnari, Cucuteni, Deleni, Erbiceni, Hârlău, Oțeleni și de la biblioteca-gazdă Belcești.
La momentul actual, Biblioteca publică din Belcești funcționează la parterul unui bloc, cele 15.791 de volume fiind desfășurate pe o suprafață de 90 mp. Biblioteca are Centru Internet cu acces public gratuit cu 8 calculatoare, o imprimantă color, o imprimantă alb-negru și o imprimantă pentru copii pentru a-și printa referatele. De asemenea, are 20 de locuri la sala de lectură. Tot aici funcționează și un Club de astronomie dotat cu telescop prin proiectul „Constelația bibliotecilor”. Elevii de liceu fac practică de specialitate la bibliotecă (liceul din Belcești având și specialitatea Administrație publică), unde au învățat fondul de carte, catalogarea publicațiilor, documentele de evidență, dar și despre instituțiile publice dintr-o comunitate.
Deși comuna Belcești este una dintre cele mai mari comune din județul Iași, având în componență 8 sate cu peste 10.000 de locuitori, nu există cămin/ centru cultural, iar toate activitățile culturale sunt organizate de bibliotecă cu sprijin financiar de la Consiliul Local Belcești. În anul 2020, bugetul alocat pentru achiziție de carte a fost de 80.000 de lei (!!!), bibliotecarul reușind cu acești bani să reînnoiască mare parte din fondul de carte. În 2024, bugetul de achiziție carte a fost de 8.800 lei, cu această sumă fiind cumpărate 300 de volume. Biblioteca primește foarte multe donații de carte de la persoane fizice (fii ai satului plecați). Tot prin bibliotecă se derulează și Serbările de Crăciun, premierea elevilor buni la învățătură etc. În următoarele luni, biblioteca va fi relocată în sediul vechi al Primăriei. Primarul comunei Belcești, Dumitru Tanasă, ne-a prezentat spațiul în care se va muta foarte curând biblioteca. Clădirea este proaspăt renovată și va găzdui Biblioteca publică și Clubul copiilor, alăturarea celor două fiind un câștig pentru ambele. Suprafața desfășurată are cca 200 mp și este dotată cu centrală proprie.
La final, elevi de la Cercul de pictură al Clubului Copiilor Belcești, Trupa de teatru „Ștrengarii”, elevi de la Școala Gimnazială sat Ruși și de la Liceul Tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu” Belcești ne-au încântat cu un program artistic care a cuprins o scenetă, un recital de poezie, o expoziție de desene, costume confecționate manual și aranjamente autumnale.
Mulțumim copiilor și cadrelor didactice pentru programul oferit, mai ales că elevii erau în vacanță!
Mulțumim colegilor pentru prezență și colegului de la biblioteca-gazdă pentru găzduire!