Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Orășenească Târgu Frumos

Zi metodică la Biblioteca Orășenească Târgu Frumos

144
0

Tema I: Biblioteca publică și accesarea programelor cu finanțare europeană

Tema II: Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce?

Biblioteca publică și accesarea programelor cu finanțare europeană – Aurica Dvoracic, Coordonator CCÎM și Expert consultant în fonduri europene

Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce? – Aurica Dvoracic, Coordonator CCIM și Multiplicator Eurodesk

 

Temele abordate au fost primite cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional.

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere, profesionalism și căldură umană, în spațiul primitor al bibliotecii publice din Târgu Frumos.

Tema I Aurica Dvoracic a tratat-o printr-o sesiune de întrebări și răspunsuri având ca suport prezentarea power point. I-au fost adresate mai multe întrebări de către colegele noastre de la Târgu Frumos, la care a răspuns împreună cu juristul bibliotecii, Bogdan-Theodor Durac: 1. O organizație fără personalitate juridică poate depune un proiect într-un program cu finanțare europeană? Răspuns: pentru a primi finanțare europeană o organizație trebuie să aibă personalitate juridică; 2. De ce Asociația bibliotecarilor nu face ceva ca să avem și noi personalitate juridică? Răspuns: nu este de competența Asociației ANBPR să rezolve această chestiune juridică. 3.Cum poate biblioteca publică să acceseze fonduri europene dacă nu are personalitate juridică? Răspuns: devenind partener sau co-organizator într-un proiect care este depus spre finanțare de către o organizație cu personalitate juridică – ONG, instituție publică, organizație privată – având același domeniu de activitate sau domenii de activitate conexe. Desigur, au mai fost și alte întrebări punctuale legate de bugetarea unui proiect, de formularea obiectivelor, activităților, rezultatelor etc. Dorin Cozan, colegul nostru de la Cotnari și-a afirmat disponibilitatea față de ceilalți colegi de a le pune la dispoziție experiența lui în domeniul scrierii și implementării de proiecte în comunitățile pe care le servesc. Aurica Dvoracic i-a rugat pe colegii din bibliotecile orășenești și comunale să o contacteze atunci când au o idee de proiect, doresc să o dezvolte și au identificat programul european de finanțare. Bine venite au fost intervențiile colegilor din Comisie, Florina Mînzu, Roxana-Cătălina Cozmiuc pe parcursul prezentării temelor și a discuțiilor. Atmosfera de lucru interactivă a arătat – a câta oară – că meseria de bibliotecar este o vocație și nu doar o sinecură !

Aurica Dvoracic, în calitate de coordonator, le-a amintit colegilor faptul că în anul 2020, Biblioteca județeană “Gh. Asachi” împlinește 100 de ani, ceea ce va însemna elaborarea unor publicații în care ar fi bine să-și aibă locul cuvenit și bibliotecile municipale, orășenești și comunale care împlinesc această vârstă, ceea ce presupune realizarea de către fiecare bibliotecar comunal a unei fișe a bibliotecii și trimiterea acesteia către coordonatorul comisiei. O altă chestiune importantă este elaborarea de către colegii din bibliotecile comunale a unor articole despre activitățile pe care le desfășoară atât pentru Revista bibliotecii județene Asachiana cât și pentru Revista de Biblioteconomie și Știința Informării, elaborată de Biblioteca Națională, la rugămintea expresă a redactorului șef a acesteia din urmă, doamna Anca Moraru. Am aflat cu bucurie că deja doamna Anca Moraru a primit un articol de la colegele noastre din Târgu Frumos.

De asemenea, Aurica Dvoracic le-a reamintit faptul că din mai 2018, biblioteca județeană a devenit oficial Multiplicator Eurodesk și în felul acesta informația europeană pertinentă ajunge și mai rapid la beneficiarii săi. Mai mult, Tema II: Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce? oferă informații punctuale despre rețeaua de informare europeană pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii, Eurodesk, contribuind în același timp la întărirea parteneriatului bibliotecă publică comunală – școală din comunitate și constituindu-se într-o bază pentru viitoare proiecte de mobilitate ERASMUS+ ! Aurica Dvoracic i-a rugat pe colegi să transmită informațiile privind înscrierile în Programul Descoperă Europa care au început pe 7 noiembrie si vor încheia pe 28 noiembrie a.c., la ora 12.00(CET).

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre cei prezenți a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă. Fotografiile realizate de către colegele noastre Florina Mînzu, Roxana-Cătălina Cozmiuc și de către colegul nostru Corneliu Popescu din Belcești – cărora le mulțumim – ilustrează din plin încă una dintre cele mai reușite Zile metodice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here