Acasă Coordonare și îndrumare metodică Zi metodică la Biblioteca Comunală Șipote

Zi metodică la Biblioteca Comunală Șipote

159
0

Tema I: Strategia de dezvoltare a sistemului de biblioteci publice a județului Iași

Tema II: Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce?

 Strategia de dezvoltare a sistemului de biblioteci publice a județului Iași – Aurica Dvoracic, Coordonator CCIM

  • Eurodesk: Cine? Ce? De ce? Pentru ce? – Aurica Dvoracic, Coordonator CCIM și Multiplicator Eurodesk

 Eveniment Eurodesk: “EURODESK și DRAGOBETE vin cu noutăți pentru băieți și fete!” – organizat de Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” în parteneriat cu Biblioteca publică comunală Șipote și Școala Gimnazială Șipote, Școala Gimnazială Chișcăreni, Școala Gimnazială Hălceni, Școala Gimnazială Iazu Nou.

 

Ziua Metodică din 20.02.2020, s-a desfășurat în același climat profesional de calitate cu care ne-am obișnuit încă de la începutul activității comisiei. Temele abordate au fost primite cu interes de participanți care s-au implicat nu doar profesional, ci și emoțional.

Discuțiile profesionale s-au desfășurat într-o atmosferă de încredere și profesionalism în spațiul modern alocat bibliotecii publice comunale din Șipote.

Coordonatoarea comisiei, Aurica Dvoracic, a prezentat Planul de acțiuni pentru anul în curs punând accentul pe atingerea Obiectivului specific 1 și anume elaborarea și perfecționarea continuă a unei Strategii de dezvoltare a sistemului de biblioteci publice a județului Iași, care reprezintă și prima temă de lucru la această întânire cu colegele din Zona D.

În continuare, Aurica Dvoracic, a prezentat cerințele Temei I expunând atât cele două formulare de lucru – Profilul comunității și Ghidul de interviu (întocmite de Aurica Dvoracic după Rebecca Teasdale de la Biblioteca Oak Park, Illinois ) pentru realizarea Fazei 1 – Colectarea datelor și analiza acestora, precum și modelele de completare a acestora. Fiecare membru al comisiei, Florina Mînzu, Roxana-Cătălina Cozmiuc, Bogdan-Theodor Durac și coordonatoarea Aurica Dvoracic au lucrat împreună cu colegele noastre, Monica Baba de la Șipote, Ana Tesoi Niculescu de la Andrieșeni, Elena Tomușescu de la Sinești și Mihaela-Irina Verștiuc de la Plugari, la completarea celor două formulare cu datele reale din fiecare comunitate servită.

Aurica Dvoracic le-a reamintit colegelor noastre faptul că din mai 2018, biblioteca județeană a devenit oficial Multiplicator Eurodesk și în felul acesta informația europeană pertinentă ajunge și mai rapid la beneficiarii săi. Mai mult, Tema II: Eurodesk: Cine? Ce ? De ce ? Pentru ce ? oferă informații punctuale despre rețeaua de informare europeană pentru tineri și pentru cei care lucrează cu tinerii, Eurodesk, contribuind în același timp la întărirea parteneriatului bibliotecă publică comunală – școală din comunitate și constituindu-se într-o bază pentru viitoare proiecte de mobilitate ERASMUS+ iar anul acesta, Eurodesk celebrează 30 de ani de informare europeană pentru tineri și 22 de ani de informare europeană pentru tineri în România! Colega noastră de la biblioteca-gazdă, doamna Monica Baba, a primit materialul despre Istoricul și dezvoltarea Eurodesk (2 foi) și un material de sinteză (3 foi) despre ce este Eurodesk, programele de mobilitate europene etc., în timp util, pe baza căruia a încheiat parteneriatele cu cele 4 Școli Gimnaziale – Șipote, Chișcăreni, Hălceni și Iazu-Nou – a căror directoare coordonatoare, domnișoara profesoară Mariana Părălește împreună cu doamnele profesoare Alexandra Iftimiciuc și Mirela Pavel, prezente la această întâlnire, s-au implicat activ în activitatea de antrenare a copiilor, exprimându-și și dorința de a se implica efectiv și în proiectele de mobilitate. Le mulțumim și noi pentru disponibilitate și receptivitate ! Nu în ultimul rând, mulțumim domnului primar Constantin Puiu atât pentru grija permanentă față de bibliotecă, cât și pentru prezența sa în mijlocul nostru și interesul față de activitățile noastre! După prezentarea despre Istoricul și dezvoltarea Eurodesk, despre ceea ce este Eurodesk, a urmat Antrenamentul pentru Concursul Campaniei Time to Move, în cadrul căruia cele 6 grupe au elaborat designul pentru Tricoul oficial al campaniei Time to Move 2021 ! Rezultatele au fost premiate, câștigătorii primelor trei locuri primind premii specifice ( rucsacuri Eurodesk, pixuri Eurodesk și materiale promoționale)! Un alt rol al bibliotecii publice, acela de stimulator al mobilităților europene și internaționale, s-a relevat din plin prin organizarea acestui eveniment de informare europeană, EURODESK și DRAGOBETE vin cu noutăți pentru băieți și fete!

Aurica Dvoracic mulțumește colegelor Florina Mînzu, Roxana-Cătălina Cozmiuc și colegului Bogdan-Theodor Durac, pentru ajutor în montarea echipamentului electronic, pentru fotografiile realizate pe parcursul culegerii datelor, a activităților de prezentare Eurodesk și mai apoi de antrenare a celor 65 de elevi pentru realizarea designului – Tricoul oficial al campaniei Time to Move 2021 ! Lucrul în echipă nu este doar o sintagmă pentru membrii Comisiei de Coordonare și Îndrumare Metodică a Bibliotecii Județene “Gh. Asachi” Iași.

Schimbul de informații și cunoștințe a fost generos și benefic de ambele părți. Fiecare dintre noi a avut de învățat câte ceva de la ceilalți colegi și a plecat mai bogat în cunoștințe și informații decât atunci când a trecut pragul bibliotecii gazdă din Șipote. Fotografiile realizate ilustrează din plin încă una dintre cele mai reușite Zile metodice în care triunghiul de aur, bibliotecă publică – școală – autoritate și-a arătat roadele benefice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here