Acasă Sediul central Workshop: Mărțișor ESN Iași

Workshop: Mărțișor ESN Iași

91
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Erasmus Student Network (ESN) Iași alături și de Asociația de Tineret AEGEE Iași a derulat luni, 6 martie 2023 în sala de lectură a bibliotecii un workshop al mărțișoarelor pentru studenții români și străini veniți la studiu în Iași prin organizație.

Tinerii români și-au împărtășit originile mărtișorului, legenda cu baba Dochia și tradiția mărțișorului ce este considerat simbolul primaverii, mic talisman oferit celor dragi în prima zi de primavară, pe 1 martie. Vestitorul primaverii se poartă în piept toată luna martie și, dupa ce se dă jos, se obișnuiește să fie agățat într-un pom înflorit. Nu se cunosc cu exactitate originile mărțișorului, însă specialiștii sunt de părere că, originile sale ar putea fi daco-tracice întrucât, și vecinii noștri bulgari au obiceiul de a oferi mărțișoare, însă sub numele de martenițe (în limba bulgară, Mapmeница).

Pe de altă parte, mărțișorul poate avea origini romane întrucât, pe vremea Imperiului Roman, Anul Nou era celebrat pe 1 martie, în prima zi a primăverii. Romanii îl celebrau pe Marte, zeul razboiului, de Anul Nou, iar de la numele lui Marte poate veni și “mărțișor”. În această situație, șnurul alb-roșu poate însemna victoria și vitalitatea. Pe teritoriul României s-au găsit talismane, care sunt considerate mărțișoare, vechi de mai bine de 8.000 de ani. Acestea erau făcute din pietre de râu vopsite în alb și roșu, inșirate pe un snur.

Din partea bibliotecii s-a prezentat instituția de cultură, misiunea și gama serviciilor educativ-culturale celor prezenți precum și alte proiecte și activități ce vizează promovarea lecturii și a culturii românești.

Un timp petrecut într-un mod creativ, un timp de socializare, recreere și un timp al cărților și promovării tradițiilor populare românești într-o manieră inedită și educativă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here