Acasă Sediul central VIVE LA DIVERSITÉ! 20 de Ani de ZEL (Ziua Europeană a Limbilor)

VIVE LA DIVERSITÉ! 20 de Ani de ZEL (Ziua Europeană a Limbilor)

87
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iași vă propune o expoziție on-line, dar prezentă și în spațiul bibliotecii (sediul central – Galeriile Comerciale, bd. Ștefan cel Mare nr. 8-10, mezanin), având denumirea „Vive La Diversité! 20 de Ani de ZEL (Ziua Europeană a Limbilor)!”. Expoziția cuprinde desenele imaginative și creative ale elevilor claselor a X-a C, a X-a F, a XI-a C, a XII-a I, unde coordonatori sunt: prof. Alexandrina Coțovanu și prof. Elena Ilisoi.

Cu cele 225 de limbi autohtone, Europa are un patrimoniu lingvistic bogat și variat; această resursă trebuie să fie recunoscută, utilizată și întreținută. Anul acesta celebrăm cea de-a douăzecea aniversare a diversității culturale și lingvistice a ZEL 2021. Din cauza globalizării și a structurilor marilor întreprinderi internaționale, competențele în limbi străine sunt din ce în ce mai indispensabile cetățenilor pentru a învăța/lucra în mod eficient în propria țară.

Învățarea limbilor prezintă avantaje pentru toată lumea și pentru toate vârstele; niciodată nu este prea târziu pentru a învăța o limbă și pentru a lua în vedere oportunitățile pe care le oferă. Cunoașterea, fie și a câtorva cuvinte în limba țării pe care o vizităm (pentru vacanțe, de exemplu), permite stabilirea de contacte ceea ce constituie o mare bogăție. Învățarea limbilor altor popoare ne permite să ne înțelegem mai bine unii pe alții și să ne depășim diferențele culturale.

Pentru a vă dezvolta competențele lingvistice și a ști mai multe despre Ziua Europeană a Limbilor (ZEL), iată câteva site-uri utile:

Cei 800 de milioane de locuitori din 47 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara ei. Convinși că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale și că este unul din elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here