Acasă Sediul central Varvara Buzilă, „PÂINEA – Aliment și simbol. Experiența sacrului”

Varvara Buzilă, „PÂINEA – Aliment și simbol. Experiența sacrului”

126
0

Autoarea acestui interesant volum s-a născut la 19 noiembrie 1955 în comuna Trebujeni, Orhei, Republica Moldova. În anul 1980 devine licențiată în Jurnalism a Universității de Stat. Între 1980 și 1983, o găsim etnograf la Asociația Meșteșugurilor Artistice „Artizana”, pentru ca între 1984 și 1990 să fie muzeograf la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Între anii 1991 – 1999 este cercetător științific la Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei de Științe a Republicii Moldova.

În anul 1998 obține titlul de doctor în filologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca cu tema – Pâinea de ritual în cultura românilor de la est de Carpați, subiect reflectat în volumul PÂINEA – Aliment și simbol. Experiența sacrului, apărut în anul 1999, la Întreprinderea Editorial-Poligrafică Știința din Chișinău.

După o introducere de peste 30 de pagini, care stârnește interesul pentru acest subiect, deloc ușor, etnologul Varvara Buzilă, în cele șapte capitole (Implicații mito-simbolice ale pâinii; Pâinea și nașterea; Pâinea nupțială; Pâinea și moartea; Pâinea și timpul; Iconografia Pâinii; Încheiere) „propune o nouă optică în tratarea semnelor, simbolurilor, în special a celor obiectivizate, din care face parte pâinea de ritual. Pâinea a devenit un simbol total al culturii românești pentru că întreține rigorile sacrului, stipulate de etica și morala tradițională”.

Volumul de față cuprinde și nouă harți cu spațiul românesc în care sunt reflectate principalele simboluri ale sfintei pâini în diferite ipostaze („pupăza” în alte obiceiuri decât cele de la naștere; formele plastice ale „jemnei”; „capete”; „călăvie”; pomul de înmormântare, în special în Bucovina; „pomană”; „crestată”; „ciur”; utilizarea „jemnei” la înmormântare și cumetrie).

În speranța că doriți să aprofundați semnificațiile pâinii, ca aliment și simbol, vă invităm să parcurgeți cele peste 300 de pagini ale studiului etnologului Varvara Buzilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here