Acasă Ştiri şi evenimente Un cadou de la Bibliotecă

Un cadou de la Bibliotecă

57
0

 

Cu ocazia aniversării Micii Uniri, Biblioteca Județeană Gh. Asachi Iași vă oferă un cadou digital: volumul Unirea. 24 ianuarie 1859, publicat în 1909, la împlinirea a 50 de ani de la eveniment de către Editura Librăriei Socec & Co., Societatea Anonimă.

Cartea, copie digitală a exemplarului 654.262 (cota de raft I 19.545) aflat în colecțiile Bibliotecii, poate fi descărcată direct de pe site-ul nostru (în format .pdf, .epub și .mobi). De asemenea, volumul va fi disponibil și pe cele patru e-book readere ale Sălii de lectură.

Prin realizarea unei copii digitale puse la dispoziția publicului, cartea, aflată într-o stare de conservare precară, capătă, sperăm noi, o largă circulație, în vreme ce cuprinsul său contribuie la înțelegerea evenimentelor de la 24 ianuarie 1859 prin dublele sale valențe istorice. Lucrarea conține documente și facsimile din epoca înfăptuirii Unirii, și, totodată, poate fi utilizată ca mărturie a felului în care priveau evenimentul contemporanii noștri de acum un veac, momentul apariției cărții: generosul articol introductiv este scris de profesorul de istorie al Universității din Iași, Petru Rășcanu (Râșcanu), 1846-1913, descendentul lui Teodor Râșcanu, revoluționar pașoptist radical, unchi de gradul al II-lea al lui Al. I. Cuza, dar, paradoxal, adversar al partidei unioniste. În decizia de digitizare a acestui volum, un alt motiv luat în calcul de către noi este faptul că acesta cuprinde câteva portrete mai puțin cunoscute publicului larg ale domnitorului Al. I. Cuza, ale familiei sale și ale celor care au contribuit la înfăptuirea Unirii.

Cartea a aparținut, printre altele, unui oarecare căpitan Z. Capverde, a cărui semnătură din 1927 o regăsim pe pagina de titlu, Biblioteca achiziționând-o abia în 1997 de la anticariat, pentru suma de 3000 lei. Volumul are 176 de pagini numerotate + ilustrații și dimensiunile de format mic, 145 x 100 x 10 mm.

Cu speranța că veți aprecia acest dar al nostru, vă dorim lectură plăcută.

Bogdan Ghiurco, bibliograf

Unirea, 24 ianuarie 1859 - Petru Rascanu                Unirea, 24 ianuarie 1859 - Petru RascanuUnirea, 24 ianuarie 1859 - Petru Rascanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here