Acasă Sediul central Tradițiile Iașului – „Ia moldovenească în contemporaneitate”

Tradițiile Iașului – „Ia moldovenească în contemporaneitate”

43
0

Luni, 24 iunie 2019, de la ora 09.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Asociația „Ciurbeștenii”, Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași și Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași va desfășura o nouă întâlnire din cadrul proiectului Tradițiile Iașului – „Ia moldovenească în contemporaneitate”.

Manifestarea va avea loc la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” Iași.

La 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, este celebrată Ziua Universală a Iei.

Asistent univ. dr. Silviu Teodor Stanciu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași va explica continuitatea motivelor de pe ia moldovenească în prelegerea Ia moldovenească în contemporaneitate.

Ia este piesa principală a costumului românesc femeiesc purtat la sărbători și nu numai. Aceasta este o cămașă croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în zona gâtului, unde este încrețită pe un șnur. Pânza utilizată era din in, borangic sau cânepă, mai nou din mătase sau bumbac. Evoluția iei în zona Moldovei, Bucovinei până la Nistru ne va fi dezvăluită de domnul profesor și de studenții de la Facultatea de Arte Vizuale și Design.

Artiştii plastici specialişti și teoreticieni, fini observatori ai cusăturilor utilizate în brodarea iilor, stilizate, geometrice sau inspirate din natură participă creator la viaţa culturală contemporană şi la circulaţia valorilor artei româneşti şi universale. Dezbaterea va avea ca punct principal tehnica decorării iei, care s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și stilul de la o generație la alta sau a dus la schimbări.

Membrii Asociației „Ciurbeștenii”, seniori și tineri vor prezenta obiceiuri de Sânziene din zona Ciurbești – Iași. Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași, coordonați de prof. Adnana Grigore și prof. Adriana Băiceanu vor interpreta dansurile populare hora și sârba.

În finalul activității toți participanții de la proiectul Tradițiile Iașului sunt invitați de către gazde să participe la manifestarea „Flori de Ii de Sânziene” – ediția a IIIa, ca un punct de convergență a celor două modalități de celebrare a unuia dintre cele mai importante materiale etnografice – Ia Moldovenească.

           

„Tradițiile Iașului” face parte din proiectul „Carte și tradiție românească” care încurajează cunoașterea, cultivarea și prezervarea tradițiilor românești, cu precădere a celor din zona Moldovei și se adresează în special publicului tânăr. Se au în vedere expunerile pe diferite teme, dar și expozițiile mixte de carte și obiecte tradiționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here