Acasă Sediul central Tabăra de astronomie Perseidele, Cotnari – Dealul Cătălina, 10 – 13 august...

Tabăra de astronomie Perseidele, Cotnari – Dealul Cătălina, 10 – 13 august 2019

199
0

Tabăra de astronomie Perseidele, Cotnari – Dealul Cătălina, 10 – 13 august 2019

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Primăria Comunei Cotnari, Biblioteca Publică Cotnari și Astroclubul „PEGAS” organizează Tabăra de astronomie „Perseidele” – Vânătoare de stele, care se va desfășura pe Dealul Cătălina, lângă Cetatea Traco-Getică de la Cotnari, în perioada 10 – 13 august 2019; la momentul de vârf al Perseidelor, pe cer se pot vedea cu ochiul liber aproximativ 120 de meteori pe oră. Perseidele sunt cel mai strălucitor curent de meteori care apare pe bolta cerească în fiecare an, în perioada 17 iulie – 24 august, deoarece Pământul trece prin praful cosmic lăsat de coada cometei Swift-Tutle. Pe parcursul celor 3 nopți va avea loc observarea obiectelor cerești prin telescop și cu ochiul liber: planetele sistemului solar, stelele importante, constelațiile, dar și multă distracție, concursuri, experimente și voie bună. Evenimentul este parte a proiectului „Constelația bibliotecilor”, cofinanțat de AFCN și de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași.

Participarea este gratuită, dar înregistrarea este recomandată pe pagina de Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/constelatiabibliotecilor/). Participanții care doresc să campeze pe întreaga perioada a taberei sau doar vor petrece o noapte sub stele, vor trebui să-și asigure strictul necesar unei astfel de experiențe (cort, saltea, sac de dormit, îmbrăcăminte adecvată, apă, sandvișuri etc.), iar în cazul minorilor, acordul scris al părinților. Ca de obicei, pentru buna reușită a evenimentului, vom fi atenți și la starea vremii.

Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail bibliocotnari@yahoo.com sau telefonic, la numărul 0745 798 867 – bibliotecar Dorin Cozan, coordonatorul activității.

 

Proiectul „Constelația bibliotecilor” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în cadrul sesiunii de finanțare II/2019, aria tematică Educație prin Cultură. Valoarea totală a proiectului este de 63.536,00 lei, din care 56.536,00 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea AFCN și 7000,00 lei este contribuţia proprie a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. Perioada de implementare este iulie – octombrie 2019.

Proiectul urmărește inovarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă, prin înființarea unor cluburi de astronomie în cinci biblioteci din județul Iași, și anume în comunele Deleni, Ceplenița, Erbiceni, Belcești și Șipote. Cele cinci biblioteci au fost selectate în baza evaluării activității acestora de către Comisia de coordonare și îndrumare metodică din cadrul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. În cadrul proiectului vor fi achiziționate cinci kit-uri de astronomie (telescoape și accesorii care vor rămâne celor cinci biblioteci), se vor desfășura cursuri de inițiere în domeniu pentru bibliotecarii implicați, vor avea loc ateliere de cunoaștere și manevrare a echipamentelor specifice, de realizare în condiții optime a observațiilor astronomice și de obținere și prelucrare a astrofotografiilor lunare și planetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here