Acasă Sediul central Seniorii și cărțile. In memoriam Ioan Baitanciuc

Seniorii și cărțile. In memoriam Ioan Baitanciuc

32
0

Joi, 4 noiembrie 2021, de la ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi alături de Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” Copou, Iaşi, invită seniorii să participe la activitatea „Seniorii și cărțile – in memoriam Ioan Baitanciuc”.

Prim balerin al Operelor Naționale din București și Iași, un domn distins, un senior rafinat și un bunic blând cu un zâmbet luminos, dansatorul a fost colaboratorul bibliotecii județene și un îndrăgit susținător.

Domnul Cornel Coman, care l-a cunoscut pe regretatul artist, va vorbi despre amintirile legate de elegantul prim balerin.

La această întâlnire vom vorbi pe scurt despre „Spărgătorul de nuci”, basm de Ernest T. A. Hoffmann, adaptări, operă, balet, cărți, discuri și alte înregistrări din colecțiile bibliotecii, deoarece acesta a fost rolul preferat al domnului Baitanciuc.

Repertoriul său la Opera Națională din Iași unde a activat între anii 1956-1977 a fost mult mai vast nu doar cel menționat mai sus, cuprinzând: „Invitaţie la vals, Noaptea Valpurgiei, Fadetta, Rapsodia I, Păcală, Cenușăreasa, Şeherezada, La piaţă, Bolero, Francesca da Rimini, În calea trăznetului, Giselle, Coasta dracului, Cocoşatul de la Notre-Dame, Romeo şi Julieta, Simfonia neterminată, Întâlnire în beznă, Otello, Văpaia, Seară vieneză, Primăvara”și de asemenea era deținătorul a numeroase premii și disticții la Concursurile Naţionale ale Tinerilor Solişti, a primit Medalia Meritul Cultural, în 1968, iar între 1971-1973 a dansat ca invitat la Opera din Charleroi, în Belgia. A condus baletul ONRI între 1974-1976 şi 1983-1986”. (https://balletmagazine.ro/poveste/a-apus-inca-o-stea-ion-baitanciuc-1932-2021/)

Salt deschis către lumină, maestre!

Manifestarea se va desfășura online pe zoom și are loc în cadrul proiectului „O carte pentru vârsta a treia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here