Acasă Sediul central ZoomZet de Vacanță!: „Costume tradiționale grecești”

ZoomZet de Vacanță!: „Costume tradiționale grecești”

9
0

Miercuri, 17 iunie 2020, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi și Comunitatea Elenă Iaşi, Filială a Uniunii Elene din România au discutat în mediul virtual, despre „Costumele tradiționale grecești”, în cadrul seriei de activități „ZoomZet de Vacanță!”

Lector univ. Soultana Arvanitaki și profesor Athina Tsavea, alături de alți membri ai comunității (elevi și studenți) au prezentat costume tradiționale grecești. Materialele din care sunt făcute costumele sunt mai subțiri sau mai groase, în funcție de zona geografică în care se poartă. De asemenea, putem întâlni în aceeași zonă costumul tradițional zilnic executat din materiale simple, cel de ceremonie care este mai bogat și este purtat la zile de sărbătoare și costumul de nuntă, complex, important, confecționat din materiale scumpe și fine, cu elemente și decorațiuni care sunt reprezentative pentru pătura soocială din care provine cel care îl poartă. În insule, costumele sunt mai ușoare și mai viu colorate, pe când în zona montană au în componență veste, mantale, vestoane scurte sau lungi țesute mai mult din lână, decât din bumbac sau in.

În general, costumele sunt compuse din cămașă (poukamiso), fustă (foustanella), vestă (segouni); bărbații poartă: ciorapi (kaltses) cu jartiere, brâu (zonari) și căciulă (fesi sau koukos) iar femeile, pe lângă cele 3 elemente principale mai au șorț (bodia), batic (mandili) și ambele sexe poartă papoutsia sau tsarouhia, adică pantofi, unii cu ciucuri mari, în funcție de zonă. Toate costumele au în componență obiecte decorative.

La această primă întâlnire au fost prezentate costumele din regiunile: Ipros, munții din nord vestul Eladei, Fessaliya, Peloponez, zonele de unde a pornit revoluția greacă, Sparta, Patra, zona Attica (de aici provine cel mai cunoscut costum elen în România), Sterea Elada, insulele Dodecanez, Rhodos, Kiklades, Mikonos, Santorini, Macedonia, Xantis, Komotini, Creta.

Demne de interes sunt pălăriile pe care le portă femeile din Macedonia. Se povestește că Alexandru cel Mare, impresionat de curajul acestora și-a scos coiful de luptă de pe cap și l-a dăruit unei femei din Macedonia. Soldații lui au făcut la fel. De atunci pălăriile costumului tradițional feminin din această zonă imită coiful de luptă al celebrului conducător de oști.

Mulțumim Comunității Elene Iaşi, Filială a Uniunii Elene din România și așteptăm cu nerăbdare următoarea întâlnire!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here