Acasă Sediul central Ziua națională de comemorare a victimelor holocaustului – 9 octombrie

Ziua națională de comemorare a victimelor holocaustului – 9 octombrie

9
0

Luni, 11 octombrie 2021, la Sinagoga Mare din Iași a avut loc comemorarea Zilei Holocaustului, constituită în România la data de 9 octombrie a fiecărui an, prin HG nr. 672/5 mai 2004.

Decizia a fost luată în urma propunerii făcute de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel (1928-2016), laureat al premiului Nobel pentru Pace, în 1986.

La evenimentul organizat de Comunitatea Evreilor Iași, la Sinagoga Mare și la Monumentul Victimelor Holocaustului au participat domnul Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, doamna Benjamina Ides – Vladcovschi, președinta Comunității Evreilor din Iași, domnul secretar general Albert Lozneanu, doamna ing. Martha Esanu – consilier cultural, doamna Aurica Ichim, directoare a Muzeului Municipal Regina Maria, doamnele profesoare Silviana Loghin și Irina Butincu, alături de elevii de la școala „Ionel Teodoreanu” Iași.

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la începutul deportării evreilor şi romilor din Bucovina şi Basarabia, în anul 1941.

„La 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi din alte localităţi din vecinătate, către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina.” (sursa site: inshr-ew.ro)

Din dorința de a cunoaște corect istoria și de a îndrepta tragediile care au avut loc, păstrăm amintirea celor întâmplate, ne asumăm istoria desfășurată și încercăm o schimbare prin aceste întâlniri, care evidențiază aspectele distincte ale acelor vremuri.

Elevii școlii gimnaziale „Ionel Teodoreanu” Iași, coordonați de profesoarele de istorie au prezentat date cronologice ale deportărilor din România.

Tinerii au menționat recunoașterea meritelor Reginei Mamă Elena, care a salvat plină de curaj riscându-şi viaţa, zeci de mii de evrei, în cel de al II-lea Război Mondial, prin conferirea la data de 11 martie 1993, de către Comisia Memorialului Yad Vashem de la Ierusalim, a titlului de „Dreptă între popoare”.

Doamna Martha Eşanu, consilier cultural la Comunitatea Evreilor Iaşi a amintit de cei care s-au dovedit a fi oameni în acele zile negre: Grigore Profir, directorul morii de grâu „Dacia” Iași, Dumitru Beceanu farmacist în Iași, Viorica Agarici, președinta Crucii Roșii Roman.

La finalul întâlnirii a fost organizată ceremonia depunerii de coroane, s-au aprins șase lumânări și s-a rostit rugăciunea El Male Rachamim pentru odihna sufletelor celor dispăruți nevinovați în Holocaust.

Mulțumim Comunității Evreilor din Iași pentru onoranta invitație de a participa la acest eveniment.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here