Acasă Sediul central Ziua Națională a Republicii Elene, 25 martie 1821-2021: 200 de ani...

Ziua Națională a Republicii Elene, 25 martie 1821-2021: 200 de ani de la Revoluția de eliberare

7
0

Miercuri, 24 martie 2021, Comunitatea Elenă Iaşi, Filială a Uniunii Elene din România, Lectoratul de Neogreacă al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iași a desfășurat întrevederea online pe platforma Zoom – „Ziua Națională a Republicii Elene, 25 martie 1821 – 2021 – 200 de ani de la revoluția de eliberare”.

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la revoluția de eliberarea a Greciei.

Despre istoricul acțiunilor care au dus la formarea nucleului revoluției și despre personalitățile care au contribuit prin eforturi intelectuale și materiale la concretizarea ei au prezentat Eleni Popa, prof. dr. Facultatea de Litere – Lectoratul de Neogreacă, profesor Athina Tsavea de la Comunitatea Elenă Iaşi, elevii și studenții de la comunitate și lectorat. Reprezentanții bibliotecii au rememorat cărțile din colecții, care pun în valoare prin conținutul lor, personalitatea complexă a lui Rigas Velestinlis Feraios.

Wilfried Martens scria în cartea sa: „Europa – lupt şi înving” despre Rigas Velestinlis: „A fost un om al Iluminismului, un politician talentat, militar, soldat, tactician şi profesor, un rebel pentru cauza inde­pendenţei greceşti şi un martir, dar cel mai important, un vizionar.”

Cea mai importantă intervenție a fost cea care a subliniat alegerea datei de 25 martie – Sărbătoarea Bunei Vestiri – cea care anunță Eliberarea Omului, a fost aleasă în 1821 ca zi de eliberare a poporului grec și proclamată Ziua Națională a Republicii Elene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here