Acasă Sediul central Ziua mondială a păsărilor migratoare – octombrie 2021

Ziua mondială a păsărilor migratoare – octombrie 2021

6
0

„Cântă, zboară, înalţă-te – Ca o pasăre!” („Sing, Fly, Soar – Like a Bird!”).

Marți, 19 octombrie 2021, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași alături de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – ANANP – Serviciul Teritorial Iași, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” – Facultatea de Horticultură Iași și Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași a reliefat Ziua mondială a păsărilor migratoare, printr-o prezentare online, pe platforma Zoom. Reprezentanții bibliotecii au precizat cărțile din colecțiile acesteia, care au ca subiect păsările.

Doctorand Alina Ștefana Ozarchevici, de la Facultatea de Horticultură a prezentat arborii și arboretul unde cuibăresc păsări migratoare, la diverse altitudini, materialele de construcții și formele variate ale cuiburilor, precum și grija pe care trebuie să o avem față de acestea oferindu-le adăposturi artificiale corespunzătoare.

Păsările migratoare, definite de consilier superior Luminița Iconomu, de la ANANP – ST Iași, drept veritabili ambasadori ai biosferei, conectează toate colţurile lumii şi aproape toate mediile de pe Terra prin căile lor de migraţie. Traseele lor sezoniere, urmează în mod constant ciclurile naturii, ne conectează cu natura, cu imensul organism viu din care facem parte, dar ne leagă şi pe noi, oamenii.

Păsările Migratoare fac parte din civilizaţia umană în expresia fiecărei forme de artă și știință, din cele mai vechi timpuri. Practic le regăsim în scrierea pictografică, în cântece, basme şi alte creaţii populare, inspiră creaţii culte în pictură, grafică, sculptură, muzică, operă, balet, poezie, proză, dar și în biologie, invenții tehnice, fizică, mecanică.

Prin acest eveniment dorim să marcăm importanța relației cu natura, a fiecăruia dintre noi și în acest scop au fost prezenți în mediul virtual elevii Liceului Teoretic „Miron Costin” coordonați de profesorii: director Marlen Hadarag Necoară, director adjunct Honceriu Geanina, Valentina Farcaș, Elena Aghiorghiesei, Valetina Frunzuc, Alina Stancu, Cristina Andrei, Adriana Stanciu, Cătălina Vizitiu.

Freamătul atât de senzitiv, pe care îl generează în fiecare din noi spectacolul unui stol de păsări (în general de talie mică sau medie), definit la nivel mondial ca fenomenul „Murmuration”, este sentimentul care ne racordează transfrontalier și cel care ne determină să celebrăm Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, ca un eveniment global, ce pune în legătură organizaţii, guverne şi persoane implicate din întreaga lume ca un mod de conștientizare a existenței noastre.

Mulțumim celor care au conferențiat și ascultătorilor pentru implicare și condescendență!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here