Acasă Sediul central Ziua Greciei – TO MEGALO OHI (Ziua Marelui Nu)

Ziua Greciei – TO MEGALO OHI (Ziua Marelui Nu)

25
0

Miercuri, 28 octombrie 2020, de la ora 18:00 Comunitatea Elenă Iaşi, Filială a Uniunii Elene din România în parteneriat cu Facultatea de Litere – Lectoratul de Neogreacă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi și cu  Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”  organizează întrevederea „Ziua Greciei – TO MEGALO OHI” (Ziua Ohi – Ziua Marelui „Nu” – ziua refuzului oficial al aliantei cu fasciștii italieni).

Invitații întâlnirii sunt: Pavlos Vasiliadis, istoric, absolvent al Universității Aristotel din Salonic, Athina Tsavea, profesor detașat de limba greacă la Comunitatea Elenă Iaşi, Eleni Popa, profesor detașat la Lectoratul de Neogreacă, Facultatea de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi și membrii comunității Elene Iași.

Întâlnirea va avea loc online pe zoom și va fi prezidată de reprezentanta comunității Laura Ioana Tîrnovanu, îndrumător al ansamblurilor comunității elene ORPHEAS și ARMONIA.

Ziua Ohi (NU) este zi de sărbătoare națională în Grecia și în toate comunitățile elene din lume. Aceasta este ziua în care ambasadorul italian la Atena, Emmanuele Grazzi a transmis mesajul dictatorului Mussolini, premierului grec Ioaniss Metaxas. Prin scrisoarea înmânată se cerea trecerea trupelor italiene prin țară către punctele strategicice ale Greciei. Reacția premierul grec a fost promptă răspunzând printr-un categoric Ohi (NU).

La nici două ore, Grecia era atacată, intrând astfel în cel de-al Doilea Război Mondial. În următorul an, în luna mai, poporul a fost eliberat de sub dominația fascistă. De atunci, este sărbătorește această zi și totodată sunt comemorați eroii căzuți în lupta antifascistă.

Reprezentanții bibliotecii vor face cunoscute cărțile atât în limba elenă cât și în limba română, aflate în colecțiile bibliotecii, care prezintă istoria acelor vremuri.

Întâlnirea se desfășoară în cadrul proiectului „Viață și spiritualitate”, care își propune să faciliteze contactul membrilor comunității cu diverse zone ale culturii și interconectarea lor, concomitent cu prezentarea ofertei de carte a bibliotecii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here