Acasă Sediul central Ziua Chimistului Militar – 15 mai 2020

Ziua Chimistului Militar – 15 mai 2020

55
0

Vineri, 15 mai 2020, în cadrul acțiunilor „Zoom-zăiala”, alături de elevii claselor de la profilul de chimie de la Liceul tehnologic „Petru Poni” Iași coordonați de profesoarele: Oana Voinea, Petronela Cazacu și Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Iași, unde elevii au fost coordonați de profesor Vasilica Serghie, am spus „La mulți ani! ” chimiștilor militari.
Întâlnirea în mediul online organizată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Asociația „Idei pentru Mileniul III” și cu Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului a Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași a fost susținută în principal de studenta din anul IV – Nistor ( Stase) Dana și profesor univ. dr. Maria Harja.

Ziua de 15 mai a devenit „Ziua Chimistului Militar” o dată cu înființarea acum 97 de ani, la 15 mai 1923, a Armei: Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară, pe scurt CBRN. Utilizarea gazelor toxice în Primul Război Mondial, pe frontul de vest a dus la mari pierderi de vieți omenești. De-a lungul timpului această armă a mai fost numită: Apărare contra gazelor, Arma chimică, Apărare antichimică sau Apărare NBC.
La 15 mai 1923, prin Decizia Ministerială nr. 297 publicată în „Monitorul Oastei nr.28/1923”, s-a înfiinţat în cadrul Ministerului de Război al României un „Comitet Consultativ pentru chestiunile tehnice privitoare la războiul chimic”.
În data de 1 ianuarie 1925 prin „Înalt Decret Regal se creează un organ special şi permanent denumit Serviciul Apărării Contra Gazelor (S.A.C.G.),” care va avea obligația de a supraveghea toate chestiunile având legătură cu gazele de luptă, pentru trupele de uscat, marină şi aviaţie militară.

La finalul activității au fost discuții cu elevii despre posibilitatea urmării unei cariere în domeniul ingineriei chimice și a chimiei militare, iar reprezentanții bibliotecii au adus în prim plan câteva din cărțile care le pot fi utile acestora și se găsesc în colecțiile actuale.

Mulțumim lectorilor și tuturor participanților pentru implicare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here