Acasă Sediul central Webinar: Dezvoltarea Culturii Organizaționale în biblioteci în contextul COVID-19

Webinar: Dezvoltarea Culturii Organizaționale în biblioteci în contextul COVID-19

45
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) – Filiala Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași a derulat în 28 octombrie 2020, evenimentul profesional: Webinar-ul „Dezvoltarea Culturii Organizaționale în Biblioteci în contextul COVID-19 ”.

Întâlnirea online inițiată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași este dedicată aniversării celor 100 de ani de existență a bibliotecii publice ieșene, fondată la 1 octombrie 1920.

Filiala Iași a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR), având ca președinte pe bibliotecar Elena Ungureanu (B.C.U. „Mihai Eminescu” Iași ) a lansat cu această ocazie o temă de actualitate a zilelor noastre, în acest nou context de viață post-pandemie.

Moderatorii evenimentului au fost: bibliograf-formator Elena Zanet, vicepreședinte ABR-Filiala Iași, de la Biblioteca Județeană Iași și bibliotecar-formator Mihaela Tatiana Ulman, de la B.C.U. „Mihai Eminescu” Iași.

Webinar-ul și-a propus promovarea unui mediu de comunicare de natură cultural-educativ printr-o dezbatere ce a reunit specialiști din bibliotecile universitare, școlare și publice din județ, din țară și din Republica Moldova.

Bibliotecile, cu o cultură organizațională implementată în mod corect, dețin angajați uniți, gata să colaboreze și în cele mai dificile momente. Pentru o cultură organizațională rezistentă e nevoie de comunicare. Cultura unei organizații devine evidentă numai atunci când este comparată cu cea din alte organizații sau atunci când este supusă schimbării. Favorizarea, stimularea şi dezvoltarea dimensiunii cultural-educative a comunicării, sociabilităţii şi întărirea coeziunii sociale în rândul colegilor din domeniu şi a publicului conduce la dezvoltarea sentimentului de apartenenţă din istoricul bibliotecarilor din România; evidenţierea importanţei dezvoltării şi respectării unei culturi organizaționale, prin intermediul informaţiei culturale viabile; și, nu în ultimul rând, motivarea unui non-public al bibliotecii (publicul de mâine) către activităţi de creaţie, a unui dialog cultural-educativ prin dezvoltarea unei conştiinţe civice de tip românesc dar şi european.
Înscrierea și participarea colegilor-bibliotecari a fost una impresionantă, așa încât, cu bucurie și mulțumiri, enumerăm: Alba-Iulia, Târgu Mureș, Arad, Pitești, Constanța, Călărași, Neamț, Suceava, Vaslui, Harghita, Prahova, Argeș, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu” Bălți – Republicii Moldova, Școala Gimanzială „Teofil Vâlcu” Hănești, jud. Botoșani, Bacău, Baia Mare, Vrancea, Tulcea, Biblioteca Științifică de Studii Economice din Moldova și Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” Republica Moldova, Biblioteca de Studii Europene Cluj, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Județeană “Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Publică Sociteni Chișinău, bibliotecari din Adjud-Ialomița, Universitatea Europeană “Iosif Constantin Drăgan” Lugoș, jud. Timiș, Oradea, Maramureș, Biblioteca publică raională Drochia ”Iulian Filip”, Drochia și Biblioteca de la Basarabeasca Soroca Republica Moldova alături și de Biblioteca Publică sat Cornești, raionul Ungheni și Biblioteca Teritorială Rădenii Vechi de la Anenii Noi. Continuăm enumerarea cu bibliotecari din Regin, Galați, bibliotecile comunale din Cotnari, Ciurea, Probota, Mogoșești din județul Iași, școli și licee din Iași: Școala „Alexandru Vlahuță”, Liceul de Mecatronică și Automatizări, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, Școala „Ionel Teodoreanu”, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, Liceul Teoretic din Ilfov, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”- Filiala Ștefan cel Mare Chișinău, B.C.U. „Carol I” București, Biblioteca Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași, colegi bibliotecari de la B.C.U. „Mihai Eminescu” Iași și de la Biblioteca Academiei Române – Filiala Iași și mulți studenți în domeniu biblioteconomiei și știința informării.
Tematica abordată – Responsabilitatea socială a bibliotecarilor în timp de criză și intervențiile colegilor au imprimat evenimentului profesional o valoare adaugată deosebită alături de căutarea soluțiilor potrivite și adecvate prin metode și tehnici care să ne sprijine în desfășurarea activității de bibliotecar azi, în contextul COVID-19.

Avem rugamintea să ne oferiți impresiile dv. prin utilizarea formularului disponibil la următorul link: https://docs.google.com/…/1pmcR37whWzBfEgmjOQcS8fv…/edit

Vă mulțumim că v-ați alăturat activității noastre interactive, plină de emoție/ cunoștințe/informații necesare/activități și proiecte inovatoare în această perioadă de criză.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here