Acasă Sediul central „Viață și spiritualitate”: Webinar: „Lectura – metodă de dezvoltare personală”

„Viață și spiritualitate”: Webinar: „Lectura – metodă de dezvoltare personală”

36
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a derulat în sistem on-line, vineri – 26 iunie 2020, activitatea: Webinar-ul: Lectura – metodă de dezvoltare personală în cadrul programului Biblioteca și comunitatea.

Invitata noastră,  Ioana Monica Ciolan, psiholog în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și psihoterapeut specializat în terapia ericksoniană, hipnoză și programare neuro-lingvistică ne-a precizat mai multe aspecte interesante ale lecturii în conexiune cu nevoia psihologică a fiecăruia de a citi:

„Statisticile în ceea ce privește consumul de carte din țara noastră arată că 1 din 5 români nu a citit niciodată o carte și doar 8% din români citesc de plăcere. Această realitate se perpetuează și în rândul copiilor și adolescenților, care, neavând un model din partea adulților de referință, se refugiază în diferite alte activități, unele potrivite vârstei lor, și altele total nesănătoase.

Este foarte important să aducem lectura cât mai aproape de copii și adolescenți și nu într-un mod punitiv prin ceea ce este impus în mediul școlar. Studiile de specialitate ne prezintă multitudinea de benficii pe care lectura le are: îmbunătățește și dezvoltă o rețea complexă de circuite de la nivelul creierului, crește capacitatea de empatie, vocabularul se dezvoltă armions, previne îmbătrânirea abilităților cognitive, reduce stresul și previne apariția simptomelor de depresie și anxietate. Avem o responsabilitate majoră față de copii și adolescenți în a-i ghida spre a găsi cărțile care le stârnesc interesul, care îi fac să le citească de plăcere și care îi ajută să se dezvolte personal.”

Biblioteca Județeană Iași vă invită să explorați cărțile pe care le găsiți la raft: “Optimismul inteligent“ scrisă de psihiatrul francez Alain Braconnier; „Lasă grijile, începe să trăiești” de Dale Carnegie, un manifest pentru acțiune și schimbare; „Cele 21 de calități ale liderului” de John C. Maxwell, persoana care te va ajuta să îți faci ordine în gânduri, să îți setezi un obiectiv și să ajungi acolo unde îți dorești și cartea care te va ajuta să îţi depăşeşti limitele este cea scrisă de Jeffrey E Young, “Cum să îţi reinventezi viaţa“ .

Publicul l-a constituit elevii și profesorii coordonatori de la liceele: Colegiul Național, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Colegiul Economic Administrativ, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” , Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” și Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iași.

Proiectul Viață și spiritualitate promovează dezvoltarea unui mediu de comunicare de natură științifică și educațională în cadrul bibliotecii publice printr-o întâlnire-dezbatere ce reunesc specialişti din diverse domenii de activitate prin facilitarea schimbului de experienţă, cunoaştere şi informaţii către publicul direct interesat.

           

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here