Acasă Sediul central Viață și spiritualitate: „O perspectivă a lecturii și importanța mediului online asupra...

Viață și spiritualitate: „O perspectivă a lecturii și importanța mediului online asupra stării de bine”

20
0

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a derulat miercuri, 14 aprilie 2021, pe platforma Zoom, întâlnirea-dezbatere: „O perspectivă a lecturii și importanța mediului online asupra stării de bine”, cu un specialist în domeniu, în cadrul proiectului „Viață și spiritualitate”, programul „Biblioteca și comunitatea”.

Invitată la această activitate a fost Ioana Monica Ciolan – psiholog în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și psihoterapeut specializat în terapia ericksoniană, hipnoză și programare neuro-lingvistică, care a dialogat cu elevii pe marginea cărții de la Editura Nemira: „Gânduri de pe o planetă nervoasă! Cum să rămânem oameni într-o lume tehnologizată?” de Matt Haig.

Din interactivitatea conversației literare împletită cu domeniul psihologiei a invitatei noastre și a tinerilor participanți s-au desprins câteva idei și direcții pentru viața noastră: emoțiile, stările și gândurile noastre trebuie mereu să fie conștientizate, comparate, mediate și dobândite în substratul conștiinței noastre spre raționalizare; să găsim mereu un echilibru și cu o doză de optimism și umor să tratăm psihicul nostru cu toate că, o parte din ceea ce percepem în jurul nostru (anxietate, marginalizare, intoleranță etc.), din nefericire, sunt reale. ,,Nu avem nevoie de o altă lume. Toate lucrurile de care avem nevoie se află aici, dacă renunțăm să credem că avem nevoie de absolut tot.”(Matt Haig)

Echilibrul interior trebuie să analizeze foarte clar în privința socializării și a interacțiunii digitale (a informației corecte); care este limita? un obiectiv foarte clar definit; limita timpului, atunci când începem să pierdem timpul; stimulii care pun presiune și care este limita atunci când încep să ne afecteze. Pentru că, fiecare generație are problemele sale, fiecare în timpul său așa încât, foarte mult trebuie să avem în vedere, să nu aibă starea noastră psihică de suferit sau cât mai puțin de suferit. Nicolae Iorga spunea: “A citi o carte înseamnă a te împărtăşi de dânsa, a găsi prin ea sufletul, omul care a scris-o, a sta de vorbă cu el, a te lăsa înrâurit de dânsul, a primi de la bunătatea lui lecţii de iertare, de la ştiinţa lui lecţii de învăţătură. Acest minunat mijloc de păstrare şi răspândire îţi face cu putinţă să ai la tine, peste marginile timpului, peste hotarele morţii, pe cei mai aleşi ai omenirii, pe adevăraţii cărturari care au fost, pentru ei şi pentru alţii, adevăraţi oameni, vorbind omeneşte, pentru folosul omenirii.” (sursa: Povești Inspiraționale)

Participanții au fost: clasele a IX-a și a X-a de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, clasa a X-a D de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și clasa a IX-a E de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași alături de cadrele didactice.

Proiectul Viață și spiritualitate promovează dezvoltarea unui mediu de comunicare de natură științifică și educațională în cadrul bibliotecii publice printr-o întâlnire-dezbatere ce reunesc specialişti din diverse domenii de activitate prin facilitarea schimbului de experienţă, cunoaştere şi informaţii către publicul direct interesat.

Proiectul vizează îmbogăţirea ofertei Bibliotecii cu un cadru de întâlnire, informare şi interacţiune pentru membrii comunităţii interesaţi de curentele spirituale de gândire contemporană. Totodată, urmărim sondarea interesului publicului pentru diverse tematici şi personalităţi din zona curentelor spirituale, pentru a ajusta oferta de carte şi a dezvolta colecţiile Bibliotecii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here