Acasă Sediul central Viață și spiritualitate – Confluențe româno-elene

Viață și spiritualitate – Confluențe româno-elene

51
0

9 februarie – Ziua Limbii Elene

Luni, 4 februarie 2019, de la ora 17.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iași are loc un eveniment special dedicat sărbătoririi Limbii și culturii elene. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Comunitatea Elenă Iaşi, Filială a Uniunii Elene din România.

În deschidere, Soultana Arvanitaki, profesor la Facultatea de Litere – Lectoratul de Neogreacă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va vorbi despre istoricul lectoratului și a predării limbii elene la Iași și va prezenta lucrarea „Biβlio-cartea în limba elenă”. Soprana Marina Porumb va susține un scurt recital de muzică tradițională grecească.

Cu aceeași ocazie vor fi prezentate cărțile din expoziția organizată special, cărți aflate în colecțiile Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”, și istoricul în cadrul bibliotecii comunitare.

9 februarie este ziua comemorării poetului național grec Dionysios Solomos (n. 8 aprilie 1798 – d. 9 februarie 1857). În onoarea lui, pe 9 februarie, la nivel mondial, se sărbătorește Limba și cultura greacă, având scopul de a evidenția rolul fundamental al culturii și limbii grecești în dezvoltarea umanității. Prin legea 204/2018, în România a fost instituită ziua de 9 februarie ca „Ziua Limbii Elene”, aceasta prilejuind numeroase manifestări culturale „în localitățile în care trăiesc membri ai comunității elene sau filoeleni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here